Ілюстрація REUTERS

Сьогодні починаються найбільші тритижневі навчання Сил оборони Естонії "Весняний шторм" за участю українських військовослужбовців.

Читайте такожДо Одеси прибули НАТОвські фрегати ВМС Канади й Іспанії (фото, відео)

Як повідомляє місцеве видання ERR arhiiv, у тритижневих навчаннях візьме участь понад 9 тисяч осіб з 13-ти країн.

Відео дня

Військовослужбовці на різних рівнях відпрацьовуватимуть прийоми синхронізації планів бойових дій, співробітництво в управлінні, підвищення готовності до виконання тактичних завдань.

У маневрах будуть задіяно військовослужбовців дислокованих в Естонії тактичних груп НАТО, які прибувають на час навчань в Естонію військовослужбовці з країн-союзників і партнерів по коаліції, в навчаннях візьмуть участь сотні одиниць техніки - бронетранспортери, бойові машини піхоти та танків.

У повітряному просторі Естонії будуть переміщатися літаки та вертольоти ВВС Естонії та союзників. Серед них винищувачі Eurofighter ВПС Німеччини та Великобританії, польські штурмовики Су-22, вертольоти ВПС Великобританії та США Wildcat, Apache і Pavehawk.

Також у навчаннях візьмуть участь бойові кораблі ВМС Естонії та союзників, з 6 по 9 травня в портах Таллінна і Ляенеського повіту пройде найактивніша частина маневрів за участю військових моряків.

За попередніми планами, в нинішніх навчаннях "Весняний шторм" візьмуть участь військовослужбовці Бельгії, Великобританії, Німеччини, Грузії, Канади, Латвії, Литви, Польщі, США, України, Фінляндії, Франції та Естонії.

Здебільшого навчання з 29 квітня по 17 травня пройдуть на території Ляяне-Віруського та Іда-Віруського повітів, проте частину їх планується провести також і в Харьюському та Їгеваському повітах.

В Головному штабі Сил оборони Естонії попередили, що в ході навчань неминучі невеликі пошкодження другорядних доріг, лісів та полів, але завданих збитків буде відшкодовано.

"Ймовірно, малі дороги постраждають. Так відбувається щоразу, хоч ми й намагаємося цього уникнути", – сказав головнокомандувач Силами оборони Естонії Мартін Херем.

За його словами, Сили оборони Естонії або самі відновлювали дороги, або оплачували їх ремонт.