Ілюстрація / REUTERS

Впевнена перемога Володимира Зеленського на президентських виборах в Україні була розцінена певними колами як велика перемога для автократа Росії Володимира Путіна. Комедійний актор розмовляє російською мовою, він впродовж шести років жив і працював у Москві, а ще у нього немає досвіду державної служби.

Але реальність більш складна, ніж це, пише Politico. Зеленський дійсно "зелений", коли йдеться про управління. Але він ветеран у сфері комунікацій, доказом чого стала його перемога над Петром Порошенком. А знання російської мови і росіян - це палиця з двома кінцями. На відміну від Порошенка, який розмовляє лише українською мовою публічно, Зеленський здатен звертатися до росіян їхньою рідною мовою і достукатися до них через Instagram й інші соціальні мережі. 

Читайте такожThe Guardian: Україна стала здоровою демократією, і Путіна це бісить

Відео дня

"Для Путіна російськомовний президент у демократичній Україні - це все одно, що спроба з'їсти восьминога живцем. Так, це хвилює, але і лякає водночас", - йдеться в статті.

Видання зауважує, що Зеленський, напевне, дійсно менш ворожий до Росії, ніж Порошенко, на чому намагалися наголосити опоненти президентських перегонів. Після виборів прихильники Порошенка критикували 73% виборців, які підтримали Зеленського, називаючи їх "малоросами". Вони вже почали оплакувати спробу України вирватися з орбіти Москви.

Схоже, у Путіна інша точка зору. Російський президент так і не зателефонував російськомовному комедійному актору, щоб привітати його з перемогою. Кремль зберігав майже повну тишу, окрім скупої заяви про "визнання" виборів. Звісно, Путін, швидше за все, хотів би бачити в кріслі президента України більше Зеленського, ніж Порошенка, який більше готовий до жорсткої конфронтації з російським автократом. Комедійний актор пообіцяв скасувати заборону на поїздки в Україну для російських артистів і розблокувати російські соціальні мережі. Він, швидше за все, підтримає культурний обмін між країнами. Прямі авіасполучення теж, вірогідно, будуть відновлені в якийсь момент.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Новий президент України – виклик для Польщі і ЄС

Перемога Зеленського стала чітким сигналом, що українці, попри роздратованість війною, хочуть більше миру з Росією, ніж вічної конфронтації. Але у російського автократа "слоняча" пам'ять. Навряд чи він забув про те, як найбільший прихильник Зеленського олігарх Ігор Коломойський назвав Путіна "шизофренічним карликом" в розпал війни на Донбасі.

Видання також нагадує про те, що у серіалі Зеленського під назвою "Слуга Народу" його герой відкрито говорив про сподівання на зміну режиму в Росії. І в МЗС РФ підтвердили, що саме тому цей серіал заборонений в країні.

Перемога Зеленського ставить Путіна незручне становище. Він не може прийняти політика, який відкрито закликав до його повалення в телевізійному шоу. Разом з тим, він розуміє, що комедійний актор дає унікальну можливість перезавантажити відносини між Україною і Росією після п'яти років ворожості. Тому він дозволив прем'єр-міністру Дмитру Медведєву привітати Зеленського з перемогою і висловити сподівання на кращі відносини. А тим часом, Путін робить те, що він вміє найкраще: намагається діяти жорстко і загнати свого опонента в куток. Видання нагадує про те, як російський автократ розпорядився видавати паспорти РФ на окупованих українських територіях. І цей крок з його боку був розкритикований світовою спільнотою.

Читайте такожThe Guardian: Путін вже почав випробовувати нового президента України

Справжня небезпека для Путіна криється в тому, що станеться далі. Зеленський зробив перший постріл у виборчу ніч, звернувшись до всіх пострадянських країн: "Подивіться на нас, все можливо!". Його впевнена перемога на вільних виборах здивувала багатьох росіян і змусила їх думати над тим, чи можна буде і Путіна замінити так легко за допомогою чесного голосування. Театр демократії в Україні вже став "заразним". Деякі політики в Росії почали закликати до проведення дебатів на стадіонах під час виборів у РФ.

Медійна вправність і природний зв'язок Зеленського з російським народом робить його небезпечним для Путіна. Останнє, про що російський президент хотів би говорити, - це про демократичну революцію. Варто очікувати, що Кремль продовжить грати жорстко і брудно, поки Путін не зрозуміє, що йому робити: оглушити восьминога чи ризикнути проковтнути його живцем.