Ілюстрація / REUTERS

Китай, мабуть, буде нарощувати кількість військових баз за кордоном, щоб забезпечити безпеку таких своїх глобальних проектів, як "Один пояс - один шлях".

Така оцінка міститься в щорічній доповіді Пентагону Конгресу США, присвяченій проблемі військового розвитку КНР. Звіт обсягом 136 сторінок опублікований американським оборонним відомством у четвер, 2 травня. Про це пише DW.

"Китайські лідери все активніше шукають можливості використовувати свій зростаючий економічний, дипломатичний і військовий натиск для забезпечення своєї регіональної переваги і розширення міжнародного впливу", - підкреслюється в документі.

Відео дня

Читайте такожThe American Interest: Миру у світі більше немає

Як відзначають в Пентагоні, Пекін робить ставку на "новий тип взаємин із провідними державами". Так, свою взаємодію з Вашингтоном КНР хоче вибудовувати як "практично рівний" гравець.

Крім того, Китай просуває "нову концепцію регіональної безпеки" в "Індо-Тихоокеанському регіоні", націлену на співпрацю для захисту націнтересів без формування альянсів, вказується в доповіді.

У Міністерстві оборони США нагадують, що свою першу закордонну військову базу КНР офіційно відкрила в серпні 2017 року в Джибуті. У Китаї її характеризують як "логістичний об'єкт" і стверджують, що вона допомагає Пекіну здійснювати боротьбу з піратством біля узбережжя Африканського Рогу і виконувати миротворчі операції в рамках ООН.