Євген Пригожин (зліва) і Володимир Путін / REUTERS

Оперативники з Росії планували втрутитися у парламентські вибори Південно-Африканської Республіки. Зокрема, вони хотіли посилити позиції правлячої партії «Африканський національний конгрес» (ANC).

Про це свідчать документи, які опинилися в руках The Guardian. Вони були підготовлені організацією, пов’язаною з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, якого також називають «кухарем» Володимира Путіна. В них була описана кампанія націлена зміцнити «підтримку правлячої ANC перед виборами», а також «дискредитувати» прозахідну партію «Демократичний альянс». Не відомо, чи були ці плани втілені.

Читайте такожWashington Post: Тролі Кремля вдають дотепних американців, а не п’яних ведмедів з ламаною англійською

Відео дня

Голосування у ПАР відбулися у вівторок. І це шоста виборча кампанія в країні після проведення перших вільних виборів у 1994 році. З того року ANC тримає владу у своїх руках. Однак, політична сила зіштовхнулася з поширеним невдоволенням виборців, яких розлютила ціла низка корупційних скандалів, а також перебої в електропостачанні, інфляція і безробіття.

Ніхто не сумнівається, що ANC збереже більшість у парламенті, а чинний президент Сиріл Рамапоза отримати новий мандат. Однак, навіть прихильники кажуть, що він повинен постаратися, щоб зупинити падіння популярності ANC, якщо дійсно хоче втілити обіцяні ним реформи.

Читайте також"Кухар Путіна" причетний до вбивства одного з ватажків "ЛНР" - ЗМІ

План з втручання у вибори в ПАР координував політтехнолог з Росії Петро Бичков, який працює на Пригожина. Виконанням кампанії з дезінформації займалася російська неурядова організація під назвою «Асоціація вільних досліджень і міжнародної співпраці».

Документи свідчать, що у лютому Бичков відправив невелику команду політичних аналітиків із Санкт-Петербурга в ПАР. Це перший випадок, коли мережа «кухаря Путіна» діяла в країні. Однак, не можна напевне сказати, чи її зусилля були ефективними.