Ілюстрація / REUTERS

Лідери країн Європейського Союзу задекларували намір зміцнювати єдність та захищати спільні цінності об’єднаної Європи.

Про це йдеться у декларації за результатами неформального саміту ЄС у Румунії, що оприлюднена на сайті Ради ЄС.

Читайте такожЛідери ЄС домовилися про перенесення Brexit

Відео дня

Лідери країн ЄС збиралися на зустріч у румунському місті Сибіу, щоб обговорити стратегію дій на період 2019-2024 років.

У декларації вони нагадали, що через кілька тижнів європейці оберуть своїх представників до Європейського парламенту, через сорок років після того, як вони зробили це вперше.

Лідери країн ЄС висловили переконання, що об'єднавшись, країни спільноти стануть сильнішими у нині неспокійному і складному світі.

«Ми визнаємо свою відповідальність як лідери за зміцнення нашого Союзу та забезпечення кращого майбутнього, визнаючи при цьому європейську перспективу інших європейських держав», - зазначається у декларації.

Лідери країн ЄС заявили, що одноголосно погодили 10 зобов'язань, серед яких захист єдності Європи, пошук спільних рішень, захист демократії та верховенства права, відстоювання спільних цінностей і засад.

Також лідери країн Євросоюзу задекларували намір відстоювати справедливість в усіх сферах, зокрема, на ринку праці, в економіці або в цифровій трансформації, а також допомагати найуразливішим і ставити інтереси людей вище політики та забезпечувати безпеку.

«Європа буде відповідальним світовим лідером. Проблеми, з якими ми стикаємося сьогодні, зачіпають всіх нас. Ми будемо продовжувати працювати з нашими партнерами по всьому світу з метою підтримки та розвитку, заснованого на правилах міжнародного порядку, максимально використати нові торговельні можливості та спільно вирішувати глобальні питання, такі як збереження навколишнього середовища та боротьба із змінами клімату», - наголошується у декларації.

Лідери країн ЄС підкреслили, що ухвалюватимуть рішення з огляду на ці 10 зобов'язань.