Хайнц-Крістіан Штрахе / REUTERS

Австрійська преса оприлюднила деталі зйомок і зливу пресі скандального відео з колишнім віце-канцлером Австрії Хайнц-Крістіан Штрахе, що призвело до розвалу коаліції і дострокових виборів в Австрії.

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на австрійський таблоїд Kronen Zeitung.

Згідно з їх даними, зустріч лідера австрійських ультраправих Штрахе з племінницею російського олігарха на Ібіці в 2017 році була детально спланованим інсценуванням, який організували чотири людини. До організації зустрічі причетні адвокат з Відня, детектив і двоє експертів з питань безпеки, які спеціалізуються на промисловому шпигунстві. Їх мотивом нібито була особиста помста Штрахе і неприйняття політики ультраправої Партії свободи.

Відео дня

Читайте такожВ Австрії 27 травня пройде голосування по вотуму недовіри канцлеру Курцу

Як повідомляє видання, вони отримали інформацію про особисте життя політика від його колишнього охоронця. "Племінниця" російського олігарха виявилася боснійською студенткою, яку, за даними видання, підібрали так, щоб вона відповідала смакам австрійського політика. Повідомляється, що дівчина знає чотири мови, зокрема ідеально говорить по-російськи. Вона вивчає сільськогосподарські науки в Боснії. За один день акторської гри їй платили нібито від 6 до 7 тисяч євро.

Зустріч відбулася на перевіреній віллі на Ібіці, яку вже використовували для таємних операцій. Планування і проведення афери коштувало її творцям 400 тисяч євро. Спершу вони пропонували партіям та великому будівельному концерну придбати відео за 1,5 млн євро, але ті відмовилися.

У 2019 році в гру вступило неназване німецьке товариство, яке має рахунки в якійсь із податкових гаваней. Той факт, що до покупки відео причетна німецька арт-група "Центр політичної краси", категорично заперечується.

У підсумку відео було куплене товариством за 600 тисяч євро. Кошти виплатили золотими монетами крюгерранд. Після цього сім фрагментів відео були передані німецьким виданням Spiegel та SZ. Наразі інших джерел, які підтверджують версію видання Kronen Zeitung про інсценування немає.

Нагадаємо, 17 травня німецькі видання Süddeutsche Zeitung і Spiegel оприлюднили відео, на якому Штрахе і Йоганн Ґуденус, голова фракції АПС в австрійському парламенті, в липні 2017 року на віллі на острові Ібіца обговорюють можливість придбання впливового австрійського видання Kronen Zeitung невідомою жінкою. Ця зустріч, очевидно, була організована як пастка для Штрахе. Незабаром після цього в Австрійській партії свободи заявили, що всі міністри від цієї партії залишать уряд Австрії.

Канцлер Австрії Себастіан Курц в суботу, 18 травня, запропонував якнайшвидше провести в країні дострокові парламентські вибори через скандал навколо віце-канцлера Австрії Хайнца-Крістіан Штрахе.