REUTERS

Поліція у Гонконзі використала зброю, сльозогінний газ і кийки проти протестувальників, які вийшли 12 червня на вулиці проти ухвалення законопроекту щодо екстрадиції обвинувачених осіб до материкового Китаю для судового розгляду.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Читайте такожУ Гонконзі пройшла найбільша протестна акція за останні роки - на вулиці вийшло близько мільйона людей (фото)

Від самого ранку десятки тисяч демонстрантів блокують урядовий квартал, де мали розглядати документ. Скандальний закон прописує процедуру видачі підозрюваних до інших країн, зокрема, й екстрадицію на територію материкового Китаю. Тамтешня судова система, наголошують правозахисники, контролюється Комуністичною партією - у країні практикують безпідставні арешти, а у в'язницях застосовують тортури.

Якщо Гонконг ухвалить нинішню версію законопроекту про екстрадицію, то до Китаю зможуть висилати як місцевих, так і іноземців. Зараз уряд на невизначений час відкликав обговорення законопроекту.

Треба відзначити, що Гонконг – це колишня британська колонія, яку повернули Китаю у 1997 році, але він має автономію та керується власними законами. До недавнього часу влада Гонконгу відмовлялася від видачі своїх громадян материковому Китаю через непрозорість юридичної системи і широкого застосування смертної кари. Однак на початку року уряд міста оголосив, що дозволить екстрадицію до КНР, Макау і на Тайвань.

Представники бізнесу та юристи в Гонконзі побоюються, що в результаті такого кроку місто може втратити позиції міжнародного фінансового центру.