Ілюстрація REUTERS

У Нідерландах заявляють, що мають докази того, що Росія знає про застосування російського зенітно-ракетного комплекса "БУК" із 53-ї зенітно-ракетної бригади збройних сил РФ при збитті малайзійського літака рейсу MH17, але мовчить про це.

Про це на прес-конференції у Ньювейгені (Нідерланди) повідомив головний прокурор Нідерландів, голова міжнародної спільної слідчої групи Фред Вестербеке, що займається розслідуванням трагедії.

"Ми тепер маємо інформацію, маємо докази, що Російська Федерація причетна до цієї трагедії і цього злочину так чи інакше", - сказав Вестербеке.

Відео дня

За його словами, після 17 липня 2014 року Росія могла повідомити, що саме сталося. "Оскільки вона знає. Я переконаний, вона знає, що сталося, тому що зенітна установка "БУК" із 53-ї бригади (зенітна-ракетна бригада збройних сил РФ, що дислокується в Курську - УНІАН) була застосована, і вона знає це, і не надала нам цю інформацію. Я би не назвав це співпрацею", - наголосив Вестербеке.

Також він заявив, що ЗРК "БУК" був доставлений на окуповану частину Донбасу з Росії після 11 липня 2014 року. "Ми хочемо знати, хто був причетний до процесу прийняття рішення у Російській Федерації", - сказав Вестербеке.

Як наголосив головний прокурор, судовий процес щодо покарання винних може тривати щонайменше рік. "Може бути довшим, може, навіть коротшим, але я очікую, що він буде коротшим", - сказав Вестербеке.

Читайте такожСБУ оголосила про підозру чотирьом фігурантам справи MH17

Своєю чергою, голова центрального департаменту кримінальних розслідувань національної поліції Нідерландів Вілберт Паульсен повідомив, що вже вдалося поспілкуватися близько з 300 свідками.

При цьому існує можливість надання захисту свідкам за допомогою відповідної програми. "Ми маємо усі належні механізми для них... Програма із захисту свідків можлива", - сказав Паульсен.

За його словами, на думку слідства, все ще можливо ідентифікувати підозрюваних і здобути більше доказів у рамках подальшого розслідування.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 19 червня, Вестербеке заяввив, що суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" в небі над Донецькою областю влітку 2014 року розпочнеться 9 березня 2020 року.

Першими чотирма підозрюваними особами в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "главою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Кріт"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.