Аварія на "Лошарику" підриває міф Путіна про "сильну Росію". / bmpd.livejournal.com

Міністерство оборони РФ опублікувало лише коротке повідомлення. Першого липня на дослідницькому підводному човні сталася пожежа. Але саме повідомлення з’явилося через день після інциденту. Екіпаж зміг приборкати вогонь на борту, але 14 моряків загинули.

Єдиним офіційним уточненням була інформація про те, що судно лише оцінювало і проводило заміри на дні в «російських територіальних водах». Ані про причини пожежі, ані про саму субмарину чиновники нічого не повідомляли, як і про жертв чи командування судна, — пише німецьке видання Handelsblatt.

Разом з тим, деталі катастрофи спливли на поверхню. Пожежа сталася на борту таємного проекту АС-12, відомого як «Лошарик». Екіпаж атомного підводного човна складається з 25 людей. Були повідомлення про те, що окрім 14 загиблих жертвами могли стати ще 4-5 моряків, які отруїлися чадним газом.

Відео дня

Читайте такожDer Spiegel: Субмарина «Лошарик» могла залишити Європу без інтернету

Видання пише, що новий інцидент на російській субмарині нагадує про загибель підводного човна «Курськ». Російський президент Володимир Путін назвав нову аварію «великою втратою для флоту і всієї армії». Але цей же удар по збудованій ним політичній системі.

«Підводний човен «Лошарик» - це не «Курськ». Ситуація у Збройних силах РФ у 2019 році не така, як у 2000-му, коли Путін лише заступив на посаду президента. Але між катастрофами можна провести паралелі. Обидві аварії сталися на престижних об’єктах Північного флоту Росії — на підводних човнах з найвищим рівнем секретності. Обидва судна проходили навчання, коли з ними сталася катастрофа», - йдеться в статті.

Видання зауважує, що жертвами пожежі на «Лошарику» стало менше людей, ніж під час аварії «Курська» в серпні 2000 року. Тоді загинули всі 118 моряків. Але все одно це найбільша катастрофа російського флоту за останні 10 років. До того ж на «Лошарику» були присутні виключно офіцери, сім з яких були капітанами, а двоє взагалі «героями Росії».

Читайте також"Держтаємниця": у Кремлі відмовились розкривати деталі загибелі 14 моряків ВМФ РФ

«Впродовж останніх 20 років Путін створював міф про «сильну Росію». При цьому, він спирався на модернізацію й інтенсивне переозброєння армії. Нові ядерні гіперзвукові ракети, дуже точні крилаті ракети, а також атомні підводні безпілотники грали ключову роль, коли він вихваляв військовий потенціал Росії перед своїм переобранням», - пише видання.

Разом з тим, після таких великих аварій виникає питання, чи правда все це і які стандарти безпеки в армії РФ. Офіційних даних про втрати у Збройних силах немає з 2010 року. Тоді генеральний прокурор Юрій Чайка говорив про 478 загиблих російських військових.

Але вже тоді правозахисники сумнівалися у цих даних. Наприклад, засновниця організації «Право матери» Вероніка Марченко говорила про 2-2,5 тисячі загиблих російських військових. А після початку війни проти України Володимир Путін взагалі оголосив всю інформацію про військові втрати своєї країни державною таємницею.

Під великим питанням, чи дізнаються хоч колись росіяни, що призвело до катастрофи на «Лошарику».

Читайте такожАварія на російському підводному човні: ЗМІ назвали ймовірну причину пожежі з 14 моряками

«Здається, техніка досі важливіша, ніж людське життя. Збереження військової таємниці важливіше права суспільства дізнатися про причини катастрофи», - пише видання.

Цілком вірогідно, що від питання: «Що сталося на «Лошарику»? – в Кремлі знову відмахнуться порожньою відповіддю: «Він згорів». Аналогічно Путін відмахнувся від запитання Ларі Кінга про «Курськ»: «Він потонув».