Урсула фон дер Ляєн вважає, що задобрювання Росії не спрацює / wikipedia.org

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн фактично мовчала, відколи її кандидатуру висунули на посаду голови Єврокомісії. Вона обмежувалася лише вітаннями з журналістами. Однак, вона серед тих, хто працює в уряді Ангели Меркель найдовше. Спочатку вона була міністром з питань сім’ї, потім очолила міністерство соціальної політики, а згодом у 2013 році стала міністром оборони. За всі ці роки Фон дер Ляєн дала багато інтерв’ю.

Видання Politico проаналізувало її висловлювання в минулому, щоб зрозуміти погляди наступного голови Єврокомісії.

Будучи міністром оборони, Фон дер Ляєн працювала з Францією над поглибленням військової співпраці. Однак, її погляди на спільні європейські Збройні сили відрізняються від тих, які просуває президент Еммануель Макрон.

Відео дня

Читайте такожКандидатуру фон дер Ляєн на посаду президента Єврокомісії має затвердити Європарламент - Туск

Вона хотіла б бачити «армію європейців», а не «армію ЄС». Минулого листопада вона сказала, що управління європейськими військами «не повинне бути централізованим», а лишитися в руках відповідних урядів. Вона також наголосила, що європейська військова співпраця не буде протиставлятися НАТО.

«Ми хочемо залишитися трансатлантичними, але також стати більш європейськими», - сказала вона.

Вона також закликала скасувати вимогу одностайності в ЄС щодо зовнішньої політики й наголосила, що союз повинен бути здатним спільно йти на військове втручання, якщо потрібно.

«Європа повинна бути здатною діяти незалежно, там де вона повинна діяти саме так», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Видання нагадує, що вона також застерігала про військову ескалацію проти Росії. У 2014 році вона відмовила Україні в поставках зброї, аргументуючи це тим, що такий крок може посилити війну. Однак, Фон дер Ляєн також підтримувала жорстку позицію проти Москви.

Читайте також"Європейцям набридло": економіст попередив про близьке зняття санкцій з Росії

«Президент Путін не цінує слабкість. Милосердя чи прощення не робить його більш дружнім», - говорила вона.

Фон дер Ляєн наголошувала, що хотіла б бачити покращення у відносинах з Росією. Однак, за її словами, «факти лишаються фактами».

«Росія анексувала Крим, вона душить Схід України. Місто Алеппо поховане під килимом бомб, скинутих з російських літаків», - наголосила вона.

В січні вона говорила про те, що Європа не приділяє достатню увагу Китаю.

«Якщо Росія атакує військових у кіберпросторі, Китай атакує економічними методами. Китай схиляє нас дружнім обличчям. І саме тому ми часто не помічаємо, як він вперто просуває свої цілі», - сказала Фон дер Ляєн.