У ЄС не поспішають обіцяти Україні перспективу членства / фото УНІАН

Євросоюз показав Росії, що санкції будуть лишатися в силі до тих пір, поки вона не припинить вести війну на Сході України.

«Ми повторили наші тверді засудження очевидного порушення українського суверенітету і територіальної цілісності актами агресії з боку Збройних сил Росії після лютого 2014 року», - йдеться у спільній заяві ЄС і України після саміту в Києві, який пройшов вчора.

«Дозвольте мені ще раз підтвердити непохитну підтримку ЄС української територіальної цілісності, суверенітету і незалежності», - цитує слова президента Ради ЄС Дональда Туска видання EU Observer, які він сказав у Києві.

Відео дня

Читайте такожСекторальні та "кримські" санкції Євросоюзу проти Росії будуть продовжені – Зеленський

Він нагадав про те, як нещодавно європейський блок продовжив дію економічного тиску на Росію ще на пів року. За словами Туска, санкції будуть в силі до тих пір, поки Мінські угоди не будуть повністю виконані.

«Ми не визнаємо і не збираємося визнавати незаконну анексію Криму і Севастополя Росією», - додав Туск.

Видання зауважує, що у спільній заяві за підсумками саміту «Україна-ЄС» не було згадок про перспективу членства. Це може бути пов’язано зі зростанням втоми у Франції й Нідерландах, а також інших країнах союзу від розширення.

Читайте такожМайже 70% жителів України підтримують вступ до Євросоюзу – опитування

«Ми визнаємо європейські прагнення України й вітаємо її європейський вибір», - йдеться у заяві.

В ній висловлена обіцянка продовжити спільні зусилля для «зміцнення політичної асоціації й економічної інтеграції України з Євросоюзом». А також зазначено, що Україна залишиться «стратегічною країною для транзиту газу» з Росії в ЄС попри те, що Німеччина і Болгарія будують газопроводи, які допоможуть Кремлю транспортувати паливо в обхід української території.