Ілюстрація / REUTERS

У Греції склав присягу новий уряд.

Новий уряд сформовано через два дні після перемоги на дострокових виборах консервативної партії «Нова демократія», передає Deutsche Welle з посиланням на агенцію dpa.

До складу Кабінету міністрів прем'єра Кіріакоса Міцотакіса увійшли 18 міністрів та один заступник голови уряду.

Відео дня

На 21 липня в парламенті заплановане голосування щодо вотуму довіри уряду.

Найбільшу критику викликало призначення економіста Хрістоса Стайкураса новим міністром фінансів. Він обіймав посаду заступника міністра фінансів у 2012-2013 роках, коли уряд вдавався до жорстких заходів економії для виходу країни з кризи.

На дострокових виборах до парламенту "Нова демократія" Міцотакіса отримала майже 40% голосів виборців та 158 місць у 300-мандатному парламенті Греції (згідно з законом, переможець виборів додатково отримує 50 мандатів).

Тим часом ліву партію СІРІЗА на чолі з колишнім прем’єром Алексісом Ципрасом підтримали лише 32%, вона отримала у парламенті 86 місць.

51-річний Міцотакіс належить до однієї з трьох найвпливовіших родин у грецькій політиці, багато членів якої займали різноманітні пости у владі.

Читайте такожЦипрас попросив розпустити парламент Греції

Як повідомлялося, наприкінці травня в країнах Євросоюзу відбулися вибори до Європарламенту. У Греції перше місце посіла «Нова демократія», яку підтримали близько третини виборців, тоді як СІРІЗА опинилася на другому місці з відривом приблизно у 10%. У зв'язку з поразкою Ципрас оголосив про проведення дострокових парламентських виборів. Вони стали першими в країні з часів фінансової кризи, з якої Греція вийшла влітку 2018 року, переставши отримувати фінансову допомогу Міжнародного валютного фонду.

Ципрасу, якого було обрано прем'єром за результатами виборів у вересні 2015 року, довелося провести численні непопулярні реформи. В результаті економіка країни стала зростати, рівень безробіття знизився.