Вчені Норвегії виявили витік радіації з субмарини "Комсомолец" / IMR

Атомна субмарина «Комсомолец» затонула в Норвезькому морі в 1989 році після того, як пожежа на борту вбила 42 моряків. Після аварії було виявлено витік радіоактивного цезію з вентиляційної труби. Однак, дослідники запевнили, що «нічого тривожного» в цьому немає, оскільки холодна арктична вода швидко нейтралізує його.

До того ж радянська субмарина лежить на глибині 1680 метрів під водою і риби біля неї майже немає, — пише BBC. Тепер же вперше апарат дистанційного керування Норвегії оглянув і зняв субмарину «Комсомолец», виявивши серйозне пошкодження.

Читайте такожARS Technica: Росія використовувала субмарину «Лошарик» для привласнення Арктики

Судно, яке в Росії також називають К-278, затонуло з двома торпедами, оснащеними ядерними боєголовками з плутонієм. У носовій частині воно має шість торпедних шахт. Також субмарина здатна запускати крилаті ракети «Гранит».

Як пише британське видання, витік радіації був виявлений в трубі поблизу реактора. Він сягав 800 бекерелів на літр в той час, як норма для Норвезького моря – 0,001 бекерелів. Водночас, інші зразки води поблизу затонулого судна не показали підвищення рівня.

Раніше Росія оглядала «Комсомолец» за допомогою пілотованого підводного човна. Тоді теж був виявлений витік радіації в тому ж місці.

«Ми взяли зразки води з конкретної труби, тому що росіяни задокументували там витік в 90-х роках і у 2007-му. Тому нас підвищення рівня радіації не здивував», - сказала голова норвезької дослідної групи Хільде Хелдал.

Новини про витік радіації з радянської атомної субмарини з'явилися на тлі повідомлень про смертельну пожежу на борту таємного підводного човна Росії "Лошарик". Відомо, що в результаті аварії загинули 14 російських військових. Кремль намагався замовчати інцидент і приховати все під грифом "цілком таємно".