Успішна Україна змусить росіян відмовитися від авторитаризму / фото УНІАН

Росія під керівництвом Володимира Путіна – це консервативна країна, яка боїться змін. Це її головна риса, на якій заснована популярність російського автократа. Люди добре знають, що життя в Росії за його президентства стало нестерпним. Але вони бояться, що без Путіна воно може стати ще гіршим.

Про це в інтерв’ю American Interest сказав російський письменник Борис Акунін, додавши, що всі ресурси державної пропаганди працюють над поширенням цієї тези.

Читайте такожThe Guardian: Путін реабілітує Сталіна і СРСР, тому що не бачить майбутнього Росії

Відео дня

«Чи дуже відрізняється сучасна Росія від її попередніх втілень? Не думаю. Її система досі гіперцентралізована. Всі важливі рішення ухвалюються в центрі. Така система хімічно несумісна з демократією. Новий елемент лише в тому, що капіталізм працює. Багато людей навчилися себе забезпечувати», - сказав Акунін.

Він також додав, що після Путіна нинішня авторитарна система в Росії нікуди не зникне. На думку письменника, проблема навіть не тому, хто очолить країну.

«Справа не в путінізмі, а в 500-річній державній системі, яка покладається на монополію виконавчої влади й гіперцентризм. Я схильний вважати, що будь-який новий лідер чи нове політичне обличчя, навіть якщо воно спочатку буде демократичним, через якийсь час відродить ту ж матрицю. Хіба що система буде змінена в корінні», - переконаний він.

На питання, що повинен зробити Захід, щоб допомогти Росії, Акунін порадив «залишити Росію на поталу її ж долі». Тому що країні потрібно подорослішати й прийняти певні важкі рішення самостійно.

Читайте такожNewsweek: Позиція України в пошуках миру із загрозливою Росією слабка

«Що Захід може зробити, то це, на мою думку, допомогти Україні. Це нова країна, молода демократія, яка досі нестабільна й уразлива. Якщо демократія в Україні переможе, вона стане великим поштовхом для демократичного руху в Росії. Для нас Україна – це певною мірою альтернативна Росія, тільки без тягаря імперіалістичної ностальгії й з правом вільно обирати лідерів. Але вона бідна і неорганізована. Росіяни дивляться на це і кажуть собі: демократія – це погано. Все дуже просто: якщо українці з демократією почнуть жити краще, ніж росіяни, Росія теж змінить свій напрямок. Тож допоможіть їм, щоб допомогти нам», - порадив Акунін.

Він також додав, що головний двигун так званої «русофобії» сьогодні – це Путін.

«Через його дії Росія стала висміяною, зневаженою і парією», - додав письменник.