Сергій Кусюк керує затриманнями активістів / фото Дождь

Силовиками на акції протесту в Москві, де б'ють та затримують сотні людей, керує колишній заступник командира "Беркута" Кусюк. У 2014 він брав участь у придушенні протестів на Майдані в Україні.

Відповідне відео опублікував російський журналіст Ілля Азар на своїй сторінці в Facebook.

На відео показано, як екс-беркутівець Сергій Кусюк керує затриманнями активістів поряд зі своїм автозаком. В Україні він перебуває у розшуку за можливу причетність до злочинів на Майдані. 

Відео дня

Читайте такожПротести в Москві: кількість затриманих зросла до 700 осіб

Після Революції Гідності Кусюк втік до Росії. Там він почав служити в Росгвардії та неодноразово був помічений на антикорупційних мітингах, які в РФ нещадно придушують.

Генпрокуратура вважає, що бійці "Беркута" причетні до вбивства щонайменше 39 протестувальників на вулиці Інститутській у Києві, а тому щодо всіх бійців цієї роти розпочалось слідство. Проте, Кусюка схопити так і не вдалося. У Росії він отримав громадянство, тому влада категорично відмовилася видати його Україні.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 3 серпня, в центрі Москви проходить несанкціонована акція «Повернемо собі право на вибори». Приводом для протесту став недопуск незалежних кандидатів до виборів до Мосміськдуми, які пройдуть 8 вересня.

Акція проходить у форматі «прогулянок по бульварах» - організатори закликали незгодних вийти в будь-яку точку Бульварного кільця. Про готовність взяти участь у заході заявили понад 10 тисяч осіб у соцмережах.

Протести на підтримку кандидатів, яким відмовили в реєстрації на вибори до Мосміськдуми, тривають з середини липня. Більшість лідерів російського протесту заарештовано на строки від 7 до 30 діб. Найчисленніша санкціонована акція відбулася 20 липня на проспекті Сахарова (за підрахунками МВС, вона зібрала близько 12 тис. учасників, а за словами організаторів - понад 20 тис.). Найгучніша несанкціонована - 27 липня.