Ілюстрація / REUTERS

Виборці у Шотландії готові підтримати вихід свого королівства зі складу Великої Британії. Про це свідчать дані нового опитування. Вперше з березня 2017 року більшість шотландців готові розірвати давній союз з Лондоном.

Як пише Politico, всього було опитано 1019 людей. З них 46% відповіли, що проголосували б за незалежність, а 43% готові підтримати збереження поточного статусу. Якщо не враховувати тих, хто не визначився чи не збирається брати участь у такому голосуванні, результат був би 52% проти 48% на користь незалежності Шотландії.

Читайте такожШотландія проведе повторний референдум про незалежність

Відео дня

Результат опитування дає велику підтримку першому міністру королівства і лідеру Шотландської національної партії Ніколі Стерджен. Водночас це проблема для прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який відвідав королівство минулого тижня, а також лідеру шотландської гілки Консервативної партії Рута Девідсона. Стерджен назвала результати опитування «феноменальними».

«Зламана Вестмінстерська система веде Шотландію до того, що вона буде втягнута у Brexit без будь-якої угоди не зважаючи на те, яку велику ціну ми заплатимо за втрачені робочі місця і падінням стандартів життя», - сказала вона.

Читайте такожForeign Policy: Безглузда мрія про Brexit наближається до свого кінця

«Цей проект очолює Борис Джонсон, прем’єр-міністр, якого Шотландія не обирала і який не має мандату відривати її від Європи, завдаючи шкоди. Заперечення цього з боку консерваторів стало б демократичним неподобством. І результати опитування свідчать, що така антидемократична позиція абсолютно неприйнятна», - сказала Стержен.

Видання нагадує, що у 2016 році Шотландія на референдумі проголосувала за те, щоб Велика Британія лишилася в складі Євросоюзу. А опитування Politico, яке було проведене минулого місяця, показало, що Джонсон дуже токсичний для шотландських виборців.