Остання частина архіву Франца Кафки буде опублікована / Wikipedia

Національна бібліотека Ізраїлю отримала останню частину рукописів чеського письменника єврейського походження Франца Кафки.

Читайте такожПрага на будь-який смак: місто, де туризм став цілою індустрією

Як повідомляє «Радіо Свобода», бібліотека отримала три чорнових варіанти розповіді Кафки «Весільні приготування в селі», сотні особистих листів друзям, зошит, в якому він практикував іврит, дорожні журнали і малюнки. Частина цих матеріалів не була опублікована.

Відео дня

Представники бібліотеки заявили, що рукописи будуть оцифровані до кінця року, після чого стануть доступні для громадськості.

Твори Кафки зберігалися у двох сестер, які стверджували, що успадкували архів від своєї матері Естер Гоффе. Остання працювала секретарем у друга та біографа письменника – Макса Брода.

Кафка заповів свої рукописи Броду з дорученням спалити їх, однак Брод цього не зробив.

Архів декілька десятиліть зберігався в сейфі швейцарського банку. У 2008 році сестри почали судовий процес, намагаючись довести, що рукописи належать їм. Навесні цього року швейцарський суд постановив, що документи слід передати Ізраїлю.

Франц Кафка (1883-1924) – один з найвпливовіших німецькомовних письменників початку ХХ століття, класик модернізму. Втім, його твори заборонялись нацистським та радянським режимами.  

Нагадаємо, у 2017 році у німецькому місті Кассель споруджено Парфенон із книг, які забороняла цензура в різних країнах.