В Лівії пояснили, чому збили український літак / фото twitter.com/Balzawawi_ly

Сили фельдмаршала Халіфа Хафтара в Лівії заявили, що знищили «вироблений в Росії транспортний літак», який нібито віз зброю для ворогів на заході країни. «Лівійська національна армія», яку очолює військовий, вже багато місяців веде наступ, намагаючись захопити столицю країни місто Триполі.

Як повідомляє Bloomberg, сили Хафтара заявили, що знищили Іл-76 одним пострілом. При цьому вони застерегли, щоб «іноземні країни» не озброювали іншу сторону в конфлікті. Видання пояснює, що в громадянську війну в Лівії все більше втручаються іноземні сили. Зокрема, Туреччина підтримує уряд в Триполі, який воює проти сил Хафтара. Останнього підтримують Єгипет і ОАЕ.

Літак, який був знищений пострілом з безпілотника, належав українській компанії «Скайавіантрас». Він перевозив гуманітарний вантаж для лівійського Червоного Півмісяця. Заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін підтвердив цю версію у своєму повідомленні на Facebook.

Відео дня

Читайте такожДержавіаслужба України заборонила будь-які польоти в Лівію

Український літак збили вночі поблизу міста Місрата. Це сталося за лічені дні після того, як у Триполі заявили про удар по головній військово-повітряній базі Хафтара в муніципалітеті Ель-Джуфра. Тоді теж були знищені два літаки Іл-76, які належали компаніям, зареєстрованим в Україні. Раніше в українському МЗС розповіли Bloomberg про знищення двох Іл-76 в Лівії й загибель пілота. Вочевидь, йшлося про удар по авіабазі в Ель-Джуфра, який відбувся 26 липня.

Воюючі сторони у Лівії мають дуже обмежені можливості через ембарго на продаж зброї, запроваджене ООН. Тому вони покладаються на безпілотні апарати у проведенні атак. Зокрема, уряд у Триполі використовує турецькі безпілотники, а сили Хафтара – вироблені в Китаї апарати, які постачають ОАЕ.