Ілюстрація REUTERS

Керівництво Російського ядерного центру, який займається розробкою ядерної зброї, повідомило імена загиблих під час вибуху на полігоні в Архангельській області. В результаті події загинули п'ятеро випробувачів, ще троє людей отримали поранення середньої тяжкості.

Читайте такожУ Росії відбулися нові вибухи на території військової частини під Красноярськом, є постраждалі (відео)

Під час події на військовому полігоні в Архангельській області загинули п'ятеро співробітників Всеросійського науково-дослідного інституту експериментальної фізики (РФЯЦ-ВНДІЕФ), заявив директор цього інституту Валентин Костюков, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Відео дня

Ще троє людей отримали поранення. "У них травми середньої тяжкості. В основному, це переломи. Частині (потерпілих) зробили операції. Їхні життя знаходяться поза небезпекою", - повідомив Костюков. "Робота, яка була проведена в акваторії Білого моря, ми до неї готувалися досить серйозно, близько року", - уточнив він.

Заява керівництва центру опублікована на Ютуб-каналі місцевого телебачення "Канал-16". Наприкінці відеозапису опубліковані імена загиблих:

Євген Коратаєв

Сергій Пічугін

В'ячеслав Ліпшєв

Олексій В'юшин

Владислав Яновський

11 і 12 серпня у Сарові оголошено загальноміський траур. Прощання із загиблими відбудеться 12 серпня. 

Нагадаємо, 8 серпня міністерство оборони Росії повідомило, що на полігоні під Сєверодвінськом в Архангельській області стався вибух під час випробування рідинної реактивної рухової установки.

"В результаті події отримали травми різного ступеня тяжкості шість представників міноборони та підприємства-розробника. Два фахівці від отриманих поранень померли", - повідомило тоді міністерство.

Прес-служба адміністрації Сєверодвінська повідомляла, що було зафіксовано короткочасне підвищення радіаційного фону. Однак потім це повідомлення було видалено. Фармацевти в архангельських аптеках розповідали, що населення скуповувало весь йод.

У Білому морі поряд із Сєверодвінськом був помічений транспортний танкер "Сріблянка", який призначений для збору і зберігання рідких радіоактивних відходів. Про це пише експерт з ядерної зброї Джеффрі Льюїс з посиланням на супутникові знімки проекту Planet.

Газета "Ведомости" з посиланням на джерело в оборонній промисловості писала, що вибух стався під час випробувань двигуна корабельної ракети, яка є на озброєнні ВМФ Росії.

10 серпня "Росатом" повідомив, що вибух стався під час випробування ракети з радіоізотопним елементом у двигуні.

"Випробування ракети відбувалися на морській платформі. Після завершення випробувань сталося загоряння палива ракети з подальшою детонацією", - йшлося в повідомленні відомства.

"Після вибуху кілька співробітників були відкинуті в море, і була надія знайти їх живими. Пошуки тривали до тих пір, поки залишалася надія знайти живих", - повідомляв "Росатом".

Представник держкорпорації також заявив РБК, що подія сталася внаслідок випадкового збігу чинників".

"Мав місце збіг факторів, що нерідко відбувається під час випробувань нових технологій, - повідомив співрозмовник агентства. - Фахівці працюють в умовах потенційного ризику, притаманного усім випробуванням".