Домінік Рааб / REUTERS

Лондон має намір задіяти так звану "поправку Магнітського" до закону "Про санкції і боротьбі з відмиванням грошей" після виходу Великої Британії з Євросоюзу.

Про це повідомив міністр закордонних справ країни Домінік Рааб в статті, опублікованій в газеті The Sunday Telegraph у неділю, 11 серпня, передає dw.com.

"Коли ми залишимо ЄС і будемо самостійно контролювати наші санкційні правила, уряд введе в дію "поправку Магнітського" до закону про санкції", - написав Рааб, пояснивши, що раніше ознайомився з досвідом Канади у сфері застосування "Акту Магнітського".

Відео дня

Після набуття чинності "поправки Магнітського" "порушники прав людини по всьому світу зіткнуться з наслідками своїх дій", їх активи у Великій Британії будуть заморожені, і їм буде заборонено в'їжджати на британську територію, продовжив міністр. Він обіцяв, що Сполучене королівство "не буде служити безпечним притулком тим, хто наживається на інших людях і застосовує тортури".

Читайте такожСША розширили санкційний список щодо Росії в рамках "акту Магнітського"

"Список Магнітського" був розроблений в 2012 році у Вашингтоні. Акт визначав коло фігурантів, причетних до загибелі в СІЗО юриста Hermitage Capital Сергія Магнітського і вводить візові та фінансові санкції щодо низки російських чиновників. У чорний список Вашингтон вніс осіб, відповідальних за позасудові розправи, тортури та інші грубі порушення прав людини. Аналоги цієї норми були схвалені в Естонії у 2016 році, в Канаді та Литві - у 2017-му, а також в Латвії - у 2018-м.

У Великій Британії у 2017 році була прийнята перша частина "акту Магнітського". Вона стосується заморожування активів тих, хто, на думку Лондона, причетний до грубих порушень прав людини. Після отруєння навесні 2018 року в Солсбері колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, в якому Лондон підозрює Росію, "поправка Магнітського" була включена в прийнятий нижньою палатою британського парламенту законопроект по боротьбі з відмиванням грошей.