Ілюстрація / REUTERS

В часи президентства Дональда Трампа жоден момент спокою не можна приймати як належне. В розпал серпневих відпусток американський президент потрапив у заголовки через таємні плани «анексувати» Гренландію.

В неділю він підтвердив, що зацікавлений в тому, щоб Данія продала США острів, пообіцявши «поговорити про це» з Копенгагеном, — пише на сторінках Washington post оглядач Дана Мілбенк.

«По суті це велика угода про нерухомість», - сказав Трамп, додавши, що Данія повинна бажати продати Гренландію, адже «її утримання» завдає королівству «великих втрат». Данці відреагували обуренням.

Відео дня

«Гренландія не продається», - заявила прем’єр-міністр автономії Матте Фредеріксон, назвавши ідею американського президента «абсурдною».

«Сподіваюся, він це не серйозно», - додала вона.

Читайте такожNew York Times: Трамп вже рік шукає спосіб купити Гренландію

Автор іронізує, що данська відповідь прозвучала як слова ворожнечі. Й на таке США можуть відповісти лише одним способом: відібрати Гренландію грубою силою. У автономії немає регулярної армії. Тому окупувати Нуук буде легко. Вірогідно, звісно, що вторгнення на суверенну територію Данії змусить НАТО реагувати відповідно до статті статуту про спільну оборону. Але Трамп вже поставив хрест на цьому оборонному союзі.

Сенатор-республіканець Тед Круз передбачав такий сценарій ще у 2016 році, коли Республіканська партія обирала собі кандидата в президенти. Тоді він сказав: «Одного ранку ми можемо прокинутися і дізнатися, що Дональд, ставши президентом, завдав ядерний удар по Данії».

Автор іронізує, що у Вашингтоні могли б знайти виправдання для атаки проти Гренландії. Це можна було б виставити навіть як самозахист від «жорстокого народу». Адже Ерік Рудий, який став першим європейським поселенцем на острові, був висланий з Ісландії за вбивства й жорстокість. Крім того, Гренландія ж напала на Америку першою. Це сталося 1019 років тому й гренландці досі цим пишаються. В місті Кассарсук стоїть бронзовий пам’ятник Ліфу Ерікссону – одному з синів Рудого. Саме з цього міста він почав своє завоювання Північної Америки на чолі вікінгів (якщо хтось сумнівається, то може подивитися телевізійну сагу про Рагнара Лотброка в телеканалі History).

Читайте такожВся крига Гренландії повністю розтане до 3000 року

Потім Гренландія завдала удар по американцях ще раз в 1912 році. Всі ж добре знають, що корабель «Титанік» був потоплений айсбергом, який походив з острова. А ще Гренландія поводилася «агресивно» впродовж останніх років, затоплюючи американські узбережжя водою з розталих льодовиків.

Хтось може здивуватися, чому це Трамп зацікавився вкритим кригою островом без родючих земель, без доріг і людей. Як завжди, відповідь можна знайти у телевізійних звичках Трампа.

«Підозрюю, що під час нещодавнього «вільного часу» він дивився фільм «Квант Милосердя» про Джеймса Бонда. В ньому лиходії захопили країну, встановивши монополію на постачання питної води. Гренландська крига, у якої вистачить води, щоб заповнити Великі Озера в США 115 разів, лишається другим у світі джерелом прісної води», - жартує автор.

Читайте такожРадник Трампа відреагував на повідомлення про його бажання купити Гренландію

Якщо поведінка Трампа дійсно продиктована телебаченням, це цілком вписується у його звички. Якось він заявив, що жінок переправляють через південний кордон США «із заклеєними клейкою стрічкою обличчями». Нічого подібного в реальності не відбувається. Проте така сцена була у фільмі Бенісіо дель Того «Сікаріо 2». Трамп використав надзвичайний стан, щоб збудувати стіну на кордоні без схвалення Конгресу. Те ж саме зробив герой «Карткового будинку» Френк Андервуд, щоб просунути потрібний йому проект в обхід парламенту.

Але останній приклад того, як Трамп сприймає телебачення за чисту монету, все ж не варто недооцінювати. Найбільший острів планети Гренландія втричі більший, ніж Техас і на 50% більший, ніж Аляска. Така величезна територія безперечно здобула б статус штату дуже швидко, відправивши своїх представників у обидві палати Конгресу. Ні для кого не секрет, якими були б ці представники. Дві найбільші партії Гренландії соціалістичні з певними відмінностями.

Трамп любить лякати тим, що демократи от-от влаштують «соціалістичний переворот» в США. Але анексувавши Гренландію, саме він і приведе соціалістів у американську систему. Навіть Ерік Рудий не міг такого досягти.