На запуск космічних апаратів з подібними системами потрібен дозвіл президента США / фото УНІАН

США займуться розробкою космічних ядерних систем, які "забезпечать і розширять можливості по дослідженню космічного простору".

Відповідний меморандум підписав президент країни Дональд Трамп, документ опублікований на сайті Білого дому, передає РБК.

Космічні ядерні системи охоплюють радіоізотопні енергосистеми, радіоізотопні термоелектричні генератори, радіоізотопні нагрівачі, а також реактори, що використовуються для енергії й тяги. Вони будуть міститися в космічних апаратах.

Відео дня

Читайте такожВлада Індії заявила про готовність до війни у космосі

У документі йдеться, що здатність використовувати подібні системи важлива для "підтримки та розвитку стратегічного лідерства США в космосі". Для цього американському уряду потрібно "забезпечити суворий процес аналізу безпеки", розроблений з урахуванням факторів ризику.

Трамп доручив Міністерству транспорту протягом року з дати публікації документа підготувати вказівки для комерційних компаній, які хочуть отримати ліцензію на запуск космічних апаратів з ядерними системами.

Меморандум також дає NASA 180 днів на створення міжвідомчої ради з ядерної безпеки для того, щоб забезпечити безпеку запуску космічних ядерних систем.

На запуск космічних апаратів з подібними системами, що використовують "будь-якого роду ядерне паливо, крім низькозбагаченого урану", потрібно отримати дозвіл президента США, відзначається в документі.

Нагадаємо, Трамп раніше заявив, що США повинні "повернутися в космос по-крупному". Він пообіцяв виділити бюджету NASA додаткові $ 1,6 млрд на освоєння Місяця і Марса. NASA має організувати політ американських астронавтів на Місяць протягом найближчих п'яти років, говорив віце-президент Майк Пенс.