Дональд Трамп / REUTERS

В Адміністрації президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа заявили, що Росія першою повинна попросити про повернення до формату "Великої вісімки", який у 2014 році був трансформований у "Велику сімку" через окупацію Криму і дестабілізацію ситуації на Донбасі.

Про це під час телефонного брифінгу на правах анонімності заявив високопоставлений посадовець з Адміністрації президента Дональда Трампа, повідомляє прес-служба Білого дому.

Зокрема, він заявив, що Росія була відсторонена від "Великої вісімки" через "причини, які добре відомі".

Відео дня

"Відбулося обговорення, яке, на мою думку, почалося з французької сторони, про те, коли знову настане час для Росії повернутися, якщо коли-небудь це буде", - сказав посадовець з адміністрації Трампа.

Читайте такожСША і Росія на засіданні Радбезу ООН звинуватили один одного в гонці озброєнь

"Отже, напевно, це питання може постати, але ключовий фактор, що росіяни самі не прохали повернутися. Тому, я очікую, що спочатку це має відбутися", - наголосив він.

При цьому він нагадав слова Трампа, на думку якого, участь Росії на переговорах серед країн "Великої сімки" стало би хорошою справою, якщо брати до уваги, що G7 приділяє значну кількість часу для обговорення питань безпеки та економіки.

"Але він не обов'язково відстоював той чи інший варіант, і ми наразі, насправді, не маємо чогось додаткового сказати", - заявив він.

При цьому посадовець Адміністрації Трампа додав, що американська сторона "очікує, що питання участі або неучасті Росії буде обговорено лідерами".

Як повідомляв УНІАН, 20 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що підтримав би повернення Росії у G8.

Німеччина та Велика Британія виступили проти. Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що такий крок можливий після врегулювання кризи в Україні.

До клубу семи високорозвинених країн світу входять США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія може повернутися у G8 лише після припинення агресії проти України.

Спікер МЗС РФ Марія Захарова назвала цю заяву Зеленського "безглуздим набором літер" і пообіцяла "по-братськи" допомогти.

24-26 серпня у французькому місті Біарріц відбудеться саміт "Великої сімки".