Ілюстрація / REUTERS

Іран погодиться вести переговори зі США лише після скасування всіх санкцій, прийнятих Вашингтоном проти Тегерана.

Про це заявив президент Ірану Хасан Роухані у вівторок, 27 серпня, в ефірі іранського телебачення, пише DW.

"Ви повинні відмовитися від усіх незаконних, несправедливих і негативних санкцій проти іранського народу", - заявив Роухані. За його словами, скасування санкцій стало б "першим кроком" до початку переговорів про врегулювання конфлікту між Іраном і США.

Відео дня

"Якщо це відбудеться, можна буде вести мову про подальший позитивний розвиток", - заявив іранський президент, додавши, що в іншому випадку його зустріч з Трампом була б не більше, ніж просто фотосесія.

26 серпня, в заключний день зустрічі країн-членів G7 в Біарріці президент США Дональд Трамп оголосив, що "був би готовий зустрітися з президентом Ірану Роухані за правильних обставин".

Читайте такожІран почав будівництво центру з вивчення ядерних технологій

У свою чергу Роухані у телефонній розмові з президентом Франції Емманюелем Макроном заявив, що хоче зустрічатися "з будь-якими політичними лідерами, якщо це в інтересах його країни". Макрон вважає, що організувати зустріч Роухані і Трампа вдасться вже в найближчі тижні.

Ядерна програма Ірану вже протягом декількох місяців являється причиною серйозного конфлікту між Тегераном і Вашингтоном. П'ять постійних членів Ради Безпеки ООН і Німеччина в 2015 році після тривалих переговорів уклали з Іраном угоду, покликану не допустити створення Тегераном ядерної зброї. Іранську атомну програму сильно обмежили і поставили під спостереження. Натомість було скасовано низку санкцій проти Тегерана.

Проте в 2018 році США в односторонньому порядку вийшли з цього договору і знову ввели санкції проти Ірану. Їх дія поширюється, крім іншого, на всі країни, які купують іранську нафту. У відповідь на це Іран оголосив про намір поетапно вийти з договору щодо ядерної програми і знову почати збагачувати уран до рівня, що перевищує вказаний в документі.

Очікується, що у вересні президент Ірану Роухані, так і глава Білого дому Трамп відвідають засідання Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.