Парламент Британії заблокував Brexit без угоди / фото: pixabay

Парламент Великої Британії в ніч на 5 вересня проголосував за законопроект, який завадить прем'єр-міністру Борису Джонсону вивести країну із Європейського Союзу без угоди 31 жовтня.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

Читайте такожСпори щодо Brexit обвалили курс фунта стерлінгів

Відео дня

Палата громад підтримала законопроект, який змусить уряд вимагати тримісячного відтермінування Brexit.

Документ передбачає, що прем'єр-міністру доведеться до 19 жовтня або затвердити угоду в парламенті, або отримати від депутатів згоду на вихід без угоди. Після закінчення цього терміну йому доведеться подати запит на відтермінування виходу Британії до 31 січня 2020 року.

Цікаво, що законопроект передбачає формулювання листа, який Джонсон повинен буде написати президентові Європейської Ради.

Якщо ЄС у відповідь запропонує іншу дату, прем'єр-міністр матиме 2 дні, щоб прийняти цю пропозицію. За цей час депутати - не уряд - матимуть можливість відхилити цю дату.

Законопроект також вимагає від міністрів звіту перед Палатою громад упродовж наступних кількох місяців, потенційно надаючи більше можливостей взяти під контроль порядок денний.

Документ передали до верхньої палати парламенту - Палати лордів. Якщо члени Верхньої палати внесуть до нього свої поправки, Палата громад ще повинна буде їх схвалити. 

Як повідомляв УНІАН, провідний учасник переговорів з боку Євросоюзу щодо Brexit Мішель Барньє відхилив пропозицію прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона прибрати з угоди "запасний механізм" про кордон із Північною Ірландією.