Володимир Цемах / REUTERS

РФ потенційно може видати Нідерландам свідка у справі про катастрофу літака Malaysia Airlines рейсу МН17 на Донбасі Володимира Цемаха.

Про це в ефірі "Радіо НВ" заявив координатор групи адвокатів вже звільнених з російського полону українських моряків, адвокат Микола Полозов.

Як стверджує адвокат, свідчення Цемаха, які він дав нідерландському слідству напередодні обміну, абсолютно придатні для трибуналу в Гаазі. "Справа в тому, що бувають такі обставини, коли, наприклад, свідки вмирають до трибуналу, їдуть, губляться тощо. У той же час, ті свідчення, які вони дали відповідно до процедури, розглядаються як і інші докази", - пояснив Полозов.

Відео дня

За словами правозахисника, відмова від показань з боку Цемаха буде виглядати досить безглуздо, тому що тоді буде два види доказів – отримані в Україні та отримані в Росії. Пізніші свідчення будуть сприйматися більш критично, зазначив Полозов.

Як зазначив адвокат, у Нідерландів є шанс на екстрадицію Цемаха з Росії. "У Голландії є можливість звернутися до російської сторони, у них є процедури, за якими це звернення здійснюється. Росія потенційно може видати Голландії Цемаха, тому що він не є громадянином Росії, він є громадянином іншої держави. Будуть вони видавати чи ні, це вже питання політичної волі", - додав Полозов.

Читайте такожВ МЗС Австралії розчаровані видачею Цемаха Росії

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки і 11 політв'язнів.

Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Всі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень, серед них - і колишній зенітник "ДНР" Цемах.

СБУ затримала Цемаха наприкінці червня у місті Сніжному на тимчасово окупованій території Донецької області у зв'язку зі справою про катастрофу малайзійського літака "Боїнг-777" рейсу MH17.

Дослідники міжнародної групи розслідувачів Bellingcat припускають, що Цемах причетний до збиття «Боїнга» і був свідком тих подій.

Українські правоохоронці підозрювали Цемаха в участі у діяльності «ДНР» та в організації теракту, внаслідок якого загинули четверо українських військових.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що європейські правоохоронці перед обміном провели з Цемахом необхідні слідчі дії. Також він зазначив, що обмін утримуваними особами з РФ міг зірватися через Цемаха.