Ілюстрація / REUTERS

Глава Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про завершення війни в Сирії.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Труд", передає РБК.

"Війна в Сирії дійсно закінчилася. Країна поступово повертається до нормального, мирного життя", — сказав Лавров.

Відео дня

Читайте такожВ ООН запідозрили війська Росії, США і Сирії у скоєнні воєнних злочинів

При цьому глава російського МЗС зазначив, що в країні зберігаються "осередки напруженості". Це стосується не підконтрольних сирійському уряду територій — в провінції Ідліб і в районі східного берега річки Євфрат.

Лавров вважає, що першочергові завдання у Сирії зараз – надання гуманітарної допомоги і підтримка політичного процесу з врегулювання кризи в країні.

Війна у Сирії триває від 2011 року, коли низкою арабських країн прокотилася хвиля антиурядових повстань. Уряд Сирії відтоді воював і досі воює проти різних опозиційних до нього сил, зокрема й ісламістських структур на кшталт терористичної "Ісламської держави". Захід неодноразово закидав сирійському уряду застосування у війні забороненої, зокрема хімічної, зброї. За ці роки уряду на чолі з Башаром Асадом вдалося повернути контроль над більшою частиною території країни.

11 серпня стало відомо про те, що урядова армія Сирії захопила стратегічно важливе місто Аль-Хобейт у провінції Ідліб - останній, яку контролюють повстанці. Захоплення Аль-Хобейта є найзначнішим прогресом армії Асада від моменту початку її наступу в провінції Ідліб три місяці тому, заявили у базованому в Лондоні Сирійському центрі моніторингу за дотриманням прав людини. За його даними, в боях за Аль-Хобейт загинули більше сотні бійців з обох сторін. При цьому сирійська армія та її союзники приблизно дві тисячі разів завдавали по повстанцях артилерійських та авіаударів.