Ілюстрація REUTERS

США та Бразилія для збереження біологічного різноманіття лісів Амазонії створять інвестиційний фонд з бюджетом в 100 мільйонів доларів.

Читайте такожПожежі в Амазонії: у Бразилії різко відповіли Макрону щодо $20 мільйонів від G7 і згадали про Нотр-Дам

Про це повідомила прес-служба Держдепартаменту США за підсумками зустрічі держсекретаря США Майка Помпео з міністром закордонних справ Бразилії Ернесту Араужу 13 вересня, повідомляє Deutsche Welle.

Відео дня

Планується, що фондом керуватиме приватний бізнес. Фонд діятиме 11 років.

За даними бразильського державного космічного центру INPE, з початку 2019 року в Бразилії було зареєстровано майже 80 тисяч вогнищ лісових пожеж, що на 83% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Деякі експерти пов'язують причину частіших пожеж в дощових лісах Амазонії зі збільшенням вирубки лісів під сільськогосподарські потреби.

За підсумками зустрічі з Помпео у Вашингтоні Араужу заявив, що співпраця із США у справі збереження лісів Амазонії ефективніше, ніж запропонована європейцями.

Під час саміту G7, що проходив у французькому місті Біаррице в серпні, країни "Великої сімки" домовилися виділити 20 мільйонів євро на боротьбу з пожежами в дощових лісах Амазонки. Планувалося, що ці кошти підуть, в першу чергу, на фінансування пожежних літаків. Однак президент Бразилії Жаїр Болсонару відмовився прийняти цю допомогу. Невдоволення бразильського лідера викликав, зокрема, той факт, що президент Франції Емманюель Макрон на саміті G7, що проходив без участі Бразилії, запропонував розглядати пожежі в лісах Амазонії як міжнародну проблему.