Ілюстрація / REUTERS

Генерал-лейтенант запасу, кандидат військових наук, екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко вважає, що країни Заходу не допустить розвалу Російської Федерації як держави.

"Захід боїться потрясінь будь-якого роду, а тим більше таких, як розпад великої держави, яка має ядерну зброю. Захід любить своє спокійне і сите життя, а тому буде робити все, щоб Російська Федерація збереглася як держава", - зазначив Романенко під час чату на Главреді.

У той же час він вважає, що розвал Росії неминучий – про це свідчить історія СРСР. На думку Романенка, об'єктивні закони історії, швидше за все, зруйнують Росію. І завданням України буде використовувати це в своїх інтересах.

Відео дня

Читайте такожГенерал оцінив ймовірність військового удару Росії по Україні

Екс-заступник Генштабу ЗСУ нагадав про територіальні суперечки Росії – зокрема, про спірні острови на Курилах.

"Зараз Росія готова повернути Японії два з чотирьох островів в обмін на юридичне припинення війни з Японією і взаємовигідне економічне співробітництво. На що Японія не погоджується, наполягаючи на повному вирішенні цього питання, тобто з чотирьох островів. Китай у цьому питанні просунувся набагато далі. Він повернув китайські території, які були захоплені ще царською Росією, в тому числі і острів Даманський, на якому загинули радянські прикордонники. Китайці економічно серйозно зайшли на територію Сибіру і Далекого Сходу, впровадивши туди свої компанії і громадян", - зазначив Романенко.

Експерт вважає, що ситуація для Росії погіршується з кожним роком, і принципового стратегічного плану щодо вирішення цієї проблеми у Москви немає.

"Відверто кажучи, на Сході у росіян сьогодні проблем набагато більше, ніж на Заході. Однак об'єктивно оцінити ситуацію їм заважає імперське мислення і загарбницька політика, яка історично зводиться до розростання російського держави і завоювання нових територій, що триває останні 400 років", - резюмував Романенко.