Ілюстрація / REUTERS

Великобританія повинна до кінця вересня представити свої альтернативи наявній угоді з Брюсселем про Brexit, якщо хоче обговорити їх з Євросоюзом.

Про це прем'єр-міністр головуючої в ЄС Фінляндії Антті Рінне заявив 18 вересня за підсумками переговорів з президентом Франції Емманюелем Макроном, пише DW.

Рінне, слова якого наводить фінська медіакомпанія Yle, зазначив, що Париж і Гельсінкі очікують від Лондона пропозицій, сформульованих у письмовому вигляді.

Відео дня

"Має відбутися щось принципове, щоб відстрочка була обгрунтована. Такий широкий консенсус серед 27 країн ЄС", - підкреслив Рінне. Фінляндія до кінця року по ротації  головує в Раді ЄС.

Між тим французький дипломатичне джерело заявило агентству Reuters, що час для досягнення домовленостей закінчується, а ЄС не планує вести переговори безпосередньо на саміті Євросоюзу в середині жовтня.

Читайте такожДжонсон заявивши, що не проситиме ЄС відкласти Brexit

На цьому тлі представниця британського уряду заявила 19 вересня, що міністр з питань виходу Великобританії з ЄС Стівен Барклі прибуде до Брюсселя 20 вересня для консультацій.

Інше джерело в бельгійській столиці повідомило, що Лондон уже відреагував на запит європейських лідерів і в письмовому вигляді направив відповідні пропозиції про зміну умов угоди.

Спочатку Великобританія планувала вийти зі складу Євросоюзу 29 березня, але до цього терміну так і не визначилася з планом Brexit. У квітні 27 країн - членів ЄС на позачерговому саміті в Брюсселі домовилися надати Лондону відстрочку до 31 жовтня.

Новий глава уряду Борис Джонсон неодноразово оголошував про намір реалізувати Brexit до цього терміну при будь-яких обставинах, в тому числі і без угоди з Брюсселем.

Раніше британський парламент прийняв закон, який не дозволяє жорсткий Brexit. Згідно із законом, якщо до кінця жовтня не вдасться узгодити угоду про Brexit з ЄС, то Джонсон повинен буде попросити у Брюсселя відстрочку на три місяці.