Ілюстрація / REUTERS

Президенту Володимиру Путіну потрібно якомога швидше стати захисником екології, щоб зупинити танення вічної мерзлоти. Лише так російські нафтові й газові компанії зможуть продовжувати викачувати вуглеводні, які, щоправда, нагрівають планету й змушують мерзлоту танути.

Про це пише Bloomberg додаючи, що така логіка досить збочена. Але це єдине розумне пояснення, чому Росія раптово ратифікувала Паризьку кліматичну угоду. Донедавна у Москві розглядали кліматичні зміни як «щось хороше», принаймні, частково. Нагрівання вод відкрило морський шлях через Північне море. З’явилася практична й економічна можливість шукати й розробляти нафтові й газові поклади під морями в Арктиці. Можна згадати хоча б Штокманівське газоконденсатне родовище.

Читайте такожГрета Тунберг влаштувала "рознос" світовим лідерам на саміті ООН: що відомо про юну екоактивістку (фото, відео)

Відео дня

Однак, потепління, яке відкриває багатства Арктики, може також не так вигідно вплинути на замерзлі ділянки суходолу на Півночі Росії. Саме там зосереджений основний видобуток газу і нафти країни.

«Вічна мерзлота переживає швидкі зміни», - йдеться у звіті про «Океани й кріосферу в часи зміни клімату», ухваленій IPCC минулого тижня.

Згідно з документом, ці зміни загрожують «структурній стабільності й функціональним можливостям» інфраструктури нафтової промисловості. Найбільший ризик виник в районах з великим вмістом підземного льоду й мерзлих порід. Півострів Ямал, на якому розміщені два найбільші нові газові проекти Росії, підпадає під цю категорію. Але проблема не обмежується регіоном. Згідно зі звітом IPCC, 45% видобутку нафти й газу на родовищах в російській Арктиці розміщені в зоні під великою загрозою.

Читайте такожForeign Policy: Світ котиться до апокаліпсиса у хворобах, але всім начхати

Кілька верхніх метрів вічної мерзлоти називають активним шаром. Він замерзає й розмерзається зі зміною пір року й стає нестабільним в більш теплі місяці. Забудовники зазвичай враховують це, будуючи глибший фундамент, щоб конструкції були стійкими. Такі зміни беруться до уваги під час побудови доріг, залізниці, житлових будинків, заводів і трубопроводів. Але глобальне потепління зробило активний шар глибшим. Це означає, що ґрунт втрачає свою здатність підтримувати структури, збудовані на ньому.