Боєць "Летючого загону Кадирова" / скріншот "Новая газета"

Бійці чеченського спецназу, які називають себе «Летючим загоном Кадирова», неодноразово бували на території архіпелагу Шпіцберген і публікували звідти фотографії в соціальних мережах.

Увагу на знімки звернула «Новая газета».

У розпорядженні видання опинилися скріншоти публікацій російських спецназівців. З геотегів і коментарів випливає, що вони з 2016 року виконують завдання в Арктиці, зокрема, в її норвезькій частині.

Відео дня

Так, у березні минулого року користувач під ніком bes_600 опублікував у своєму Instagram-аккаунті зроблений у 2016-му знімок, де він зображений разом з іншими чоловіками на фоні аеропорту в Грозному. У відповідь на запитання одного з коментаторів про відсутнього на фото товариша він пояснив, що «вони з Магою в Норвегії були тоді, по роботі їздили».

скріншот "Новая газета"

На іншому знімку bes_600 позує на тлі атомохода «Советский союз» разом з чоловіком старшого віку у цивільному одязі.

скріншот "Новая газета"

Крім того, виданню вдалося знайти в Instagram фото і відео, на яких bes_600 зображений разом з користувачем akhaev_07_95. Він у лютому того ж року викладав фото, де він зображений в уніформі з нашивкою парашутного центру DZ Grozny на тлі авіазаправника з написом Svalbard lufthavn («аеропорт Шпіцбергена»). При цьому геотеги над фото також свідчать про те, що воно було зроблено на Шпіцбергені.

скріншот "Новая газета"

В профілі користувача можна знайти і знімок від 20 січня, на якому він зображений з автоматом в руках під час розвантаження в місті Лонгьір, столиці норвезької частини Шпіцбергена.

скріншот "Новая газета"

Також akhaev_07_95 неодноразово публікував фото з хештегом @ruspetsnaz — Російського університету спеціального призначення, що перебуває у чеченському Гудермесі.

На сайті університету є повідомлення про навчання «Летючого загону» в Арктиці у 2016 році. Пізніше, у 2018-му, про участь чеченських спецназівців у навчаннях в Мурманську і на Землі Франца-Йосипа говорив і особисто Кадиров, хоча про висадку бійців на території Норвегії він не згадував.

Як зазначає видання, у мережі опубліковані і інші фотографії чеченських бійців, в тому числі і зі зброєю, які були зроблені на норвезькій території. При цьому чеченський спецназ входить в структуру Росгвардії, співробітникам якої заборонено відвідувати країни НАТО в туристичних цілях. Крім того, навіть туристам заборонено перевозити на Шпіцберген зброю і різні спецзасоби.

Як повідомляв УНІАН, на території Норвегії помітили тактичні групи російського спецназу, які діяли як у Шпіцбергені, так і на материковій частині країни.