Борис Джонсон / REUTERS

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон зробив Європейському Союзу (ЄС) "останню пропозицію" щодо виходу Сполученого Королівства зі складу спільноти - так званого Brexit.

Виступаючи із заключною промовою на з'їзді Консервативної партії в Манчестері у середу, 2 жовтня, керівник британського уряду наголосив, що Євросоюзу доведеться обирати між його останньою пропозицією щодо укладення нової угоди про Brexit до 31 жовтня, або рахуватися з тим, що Великобританія вийде зі складу спільноти 31 жовтня взагалі без жодної угоди. Про це пише DW.

"З нашими європейськими друзями ми спільно працюватимемо над угодою, але щоб не сталося, нам потрібно вийти (зі складу ЄС. - Ред.) наприкінці жовтня", - сказав Джонсон, цитує інформагенція dpa. На думку британського прем'єра, за три з половиною роки після проведення референдуму щодо Brexit британці почуваються так, "ніби їх мають за дурнів".  Джонсон висловив сподівання, що Брюссель погодиться з запропонованим британським урядом компромісним варіантом.

Відео дня

Читайте такожДжонсон просить Євросоюз виключити можливість нової відстрочки Brexit

Свої пропозиції для Брюсселя Джонсон вважає "конструктивними та розумними". Він також переконаний, що його варіант містить "компроміс для обох сторін". "Так, це - компроміс з боку Сполученого Королівства, тож я дуже сподіваюся, що наші друзі (в ЄС. - в Ред.) збагнуть це та, своєю чергою, підуть на поступки", - наголосив Джонсон, цитує агенція Reuters.

Джонсон зокрема пояснив, що його пропозиції Брюсселю не передбачають жодного контролю на кордоні між членом ЄС Ірландією та Північною Ірландією, що є частиною Великобританії.

Очікується, що до кінця дня Лондон передасть Брюсселю свої пропозиції щодо нової угоди про Brexit. В другій половині дня має  відбутися телефонна розмова між Джонсоном та головою Європейської Комісії Жаном-Клодом Юнкером.

Раніше Брюссель категорично відмовлявся переглядати вироблену угоду щодо Brexit, яку не схвалив британський парламент.