До арештованого за вбивство в Берліні приходили дипломати Росії / фото УНІАН

23 серпня у парку в центрі Берліна трьома пострілами в голову вбили чоловіка. А вже через лічені хвилини після того вбивцю схопили в кущах неподалік. Він встиг втопити свою зброю у річці Шпрее. Але поліцейські водолази змогли дістати пістолет з води.

Слідчі шукають зачіпки у лабораторіях. А тим часомсправа про вбивство починає тиснути на відносини Німеччини з Росією. За розслідуванням пильно стежать у Вашингтоні, так само як і в Лондоні й Москві, — пише Die Zeit.

Видання пише, що чим далі просувається розслідування вбивства громадянина Грузії Землімхана Хангошвілі, тим більш очевидним стає причетність уряду Росії. Підозрюваний у нападі російський громадянин Вадим Соколов (таке ім’я вказане у його документах), мовчить з моменту свого арешту. За даними видання, через кілька днів після вбивства його у слідчому ізоляторі відвідали два дипломати РФ. Вони показали дипломатичні паспорти й провели з Соколовим детальну розмову.

Відео дня

Читайте такожDer Spiegel: Нові докази вказують на роль спецслужб Росії у вбивстві ворога Кремля в Берліні

Видання пише, що зміст бесіди лишається невідомим. Оскільки вона проходила без нагляду. Згідно з Віденською конвенцією про дипломатичні відносини, дії російських дипломатів були цілком законні. Однак, вони підозріло швидко відреагували на події в Берліні, кинувшись на допомогу підозрюваному у вбивстві.

Тим часом, слідчі вважають, що зброя Соколова потрапила в Берлін з Варшави. Пістолет Glock, з якого він стріляв, був проданий 1986 року з Австрії в Естонію. На той час балтійська країна була під контролем СРСР. Пізніше ствол пістолета був замінений. Вірогідно, це було зроблено, щоб замести сліди.

Читайте такожDer Spiegel: Спроби Німеччини задобрити Путіна остаточно провалилися

За справою з тривогою слідкують в уряді й міністерстві закордонних справ Німеччини. Якщо виявиться, що грузина застрелили посеред Берліна на замовлення Москви, справа набуде політичного значення і буде вимагати серйозних наслідків. Німеччині доведеться відреагувати не менш жорстко, ніж Британія влітку 2018 року, коли російські агенти спробували вбити екс-шпигуна Сергія Скрипаля.