Рудольф Джуліані / REUTERS

Сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем запросив Рудольфа Джуліані, особистого адвоката президента США Дональда Трампа, дати покази на засіданні сенатського комітету з питань судової системи про його зусилля переконати уряд України провести розслідування стосовно колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Як повідомляє американське видання Politico, запрошення Грема з'явилося у той момент, коли Джуліані схоже готовий відмовитися надати документи Постійному окремому комітету Палати представників США з питань розвідки (в нижній палаті Конгресу більшість становлять демократи).

Читайте такожДерждеп заборонив послу США в ЄС давати покази щодо імпічменту Трампа

Відео дня

Джуліані також дав зрозуміти, що він імовірно відмовиться свідчити на засіданні цього комітету Палати представників.

Як стверджує видання, Джуліані декілька місяців чинив тиск на лідерів України, щоби добитися відкриття розслідування стосовно необґрунтованих тверджень, за якими Байден нібито спровокував звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, який вів розслідування відносно енергетичної компанії, яка мала зв'язок з сином Байдена Хантером.

«Я чув безліч разів тривожні твердження від Руді Джуліані про корупцію в Україні і про багато порушень, пов'язаних зі звільненням колишнього генерального прокурора Віктора Шокіна», - заявив Грем.

«Враховуючи дії Палати представників, настав час для Сенату зацікавитися корупцією та іншими порушеннями, пов'язаними з Україною», - зазначив Грем.

Наразі неясно, чи погодиться Джуліані давати свідчення на засіданні сенатського комітету.

Як повідомляв УНІАН, у США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи в ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

Читайте такожWashington Post: Білий дім експортує власну корупцію в Україну

У ЗМІ припускали, що під час розмови із президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Прес-секретар Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулася 25 липня. У стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

26 вересня в США оприлюднили розсекречену скаргу розвідника про телефонну розмову Трампа і Зеленського.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «по команді» інших країн.