Надсекретний підрозділ російської розвідки проводить дестабілізуючі операції на Заході.

Про це повідомляє The New York Times.

Як повідомляє видання, спочатку була спроба дестабілізації в Молдові, потім дві спроби вбивства торговця зброєю в Болгарії, після - спроба державного перевороту в Чорногорії, і нарешті в минулому році - отруєння Скрипалів у Великобританії.

Відео дня

Читайте такожСпецназ РФ в Норвегії: з'явилися фотодокази

Західні спецслужби прийшли до висновку, що всі ці спецоперації є частиною скоординованої і триваючої кампанії російських спецслужб з дестабілізації ситуації в Європі.

Для виконання цієї глобальної задачі була створена надсекретна група з елітних співробітників спецслужб, які спеціалізуються на вбивствах, саботажі і підривній діяльності - відділ 29155. Існування групи засекречене навіть всередині ГРУ.

На відміну від більшості інших співробітників російської військової розвідки, члени групи 29155 вільно відвідують європейські країни, а деякі з них - нагороджені ветерани афганської, чеченської і української воїн.

За даними NYT, оперативники групи 29155 діють як мінімум протягом останніх десяти років, але ідентифікували їх західні спецслужби після невдалої спроби державного перевороту в Чорногорії у 2016 році, яка включала в себе змову з метою вбивства прем'єр-міністра країни і захоплення будівлі парламенту.

Діяльністю відділу 29155 західні спецслужби зайнялися тільки після спроби вбивства Сергія і Юлії Скрипалів у Солсбері співробітниками ГРУ Анатолієм Чепігою та Олександром Мишковим.

Як повідомляв УНІАН, на території Норвегії помітили тактичні групи російського спецназу, які діяли як у Шпіцбергені, так і на материковій частині країни.