Дональд Трамп / REUTERS

Під час зустрічі в Овальному кабінеті у 2017 році президент США Дональд Трамп тиснув на свого тогочасного Держсекретаря Рекса Тіллерсона. Він вимагав, щоб голова американської дипломатії якимсь чином змусив Департамент юстиції закрити кримінальну справу проти іранського-турецького трейдера Рези Зарраба.

Як пише Bloomberg, чоловік був клієнтом особистого адвоката Трампа Руді Джуліані. Тіллерсон відкинув вимоги американського президента, пояснивши, що це буде втручанням у розслідування. Інші учасники зустрічі були теж шоковані вимогою.

Читайте такожDer Spiegel: Скандал навколо України – бомба сповільненої дії для Трампа

Відео дня

«Епізод викриває відмінні риси стилю управління Трампа. Він визначається його бажанням обійти традиційні обмеження для уряду, щоб вирішувати справи за межами нормального русла. Також епізод посилює давні занепокоєння критиків Трампа щодо його відносин з турецьким президентом Раджепом Таїпом Ердоганом, який в ті часи зробив визволення Зарраба найвищим пріоритетом», - йдеться в статті.

Історія про тиск на Тіллерсона була розкрита на тлі ретельної перевірки контактів Трампа з іноземними лідерами. Така його діяльність викликала особливу увагу після скандалу, який спалахнув навколо телефонної розмови президента США з лідером України Володимиром Зеленським.