Ілюстрація / REUTERS

Євросоюз продовжив на рік санкції проти фізичних та юридичних осіб, які відповідальні за застосування або виробництво хімічної зброї, включаючи заходи щодо чотирьох росіян у справі про отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Про це повідомили у прес-службі Ради ЄС, передає ТСН.

"Рада сьогодні подовжила до 16 жовтня 2020 року обмежувальні заходи ЄС щодо застосування і поширення хімічної зброї. Ці санкції, які полягають у забороні на поїздки до ЄС і заморожування активів для фізичних і юридичних осіб, наразі застосовуються до дев'яти осіб: п'ять із них пов'язані з сирійським режимом, а четверо причетні до нападу в Солсбері. Також в списку науково-дослідний центр - головна організація сирійського режиму з розробки хімічної зброї", - наголошується в заяві.

Відео дня

Читайте такожПроти Росії почав діяти другий пакет санкцій США у справі Скрипалів

Нагадаємо, перший пакет санкцій відносно Росії був введений в серпні 2018 року. Вони включали в себе заборону на постачання до РФ товарів і послуг для оборонного сектора, на експорт товарів військової галузі, а також на видання кредитів та надання Росії фінансової допомоги.

5 березня 2018 року стало відомо, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його донька потрапили в лікарню після отруєння невідомою речовиною. Пізніше з'ясувалося, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок". Велика Британія звинуватила в отруєнні Росію. Восени правоохоронні органи країни оприлюднили фото та імена підозрюваних - ними виявились росіяни "Олександр Петров" і "Руслан Боширов".

Спільне розслідування The Bellingcat і The Insider підтвердило, що вони - співробітники російських спецслужб Чепіга та Мишкін. У лютому 2019 стало відомим ім'я третього підозрюваного у отруєнні.