Турецькі солдати в Сирії/ REUTERS

Віце-президент США Майк Пенс упродовж 24 годин вилетить в Анкару, щоби переконати турецьку владу зупинити наступ на півночі Сирії проти курдів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопосадовця адміністрації президента США Дональда Трампа.

За словами посадовця, Сполучені Штати продовжать чинити на Туреччину дипломатичний тиск зокрема додатковими санкціями, аби змусити припинити військову операцію в Сирії.  

Відео дня

Вашингтон вважає, що наступ Анкари спричинив «безлад» у відносно спокійній північній частині Сирії.

США хочуть повернути ситуацію «в нормальне русло», головний елемент цього — припинення вогню.

«Під припинення вогню я маю на увазі, що сили на землі перестають рухатися. Звісно, турецькі сили, але я думаю, що ми, ймовірно, могли б говорити й про Сили демократичної Сирії (курдські союзники США — ред.)», — сказав представник адміністрації.

Читайте також"Нехай курдам допомагає Наполеон Бонапарт": Трамп повідомив про виведення військ США з Сирії

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина почала в Сирії операцію «Джерело миру» проти сил сирійських курдів, які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його мета – «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на засіданні 10 жовтня не змогла прийняти жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії.

П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

10 жовтня президент США Дональд Трамп заявив, що сподівається на роль посередника між Туреччиною і сирійськими курдами і пригрозив Анкарі санкціями.