Ілюстрація / REUTERS

Країни-члени Євросоюзу призупинили експорт зброї до Туреччини через військовий наступ цієї країни на позиції курдів у Сирії.

Про це йдеться у заяві міністрів фінансів країни-членів ЄС.

Європейські урядовці засудили військові дії турецької армії, "які серйозно підривають стабільність та безпеку всього регіону, в результаті чого страждають все більше цивільних осіб".

Відео дня

На думку ЄС, військовий наступ Туреччини ускладнює перспективи політичного врегулювання конфлікту у Сирії, а також суттєво підриває прогрес, досягнутий міжнародною коаліцією на шляху до перемоги над "ІДІЛ". Зазначається, що "ІДІЛ" залишається загрозою європейській безпеці, а також безпеці Туреччини, регіональній та міжнародній безпеці.

Читайте такожТурецький наступ у Сирії: віце-президент США терміново вирушає в Анкару для переговорів

"Беручи до уваги той факт, що військові дії Туреччини з її драматичними наслідками все ще тривають, ЄС нагадує про рішення деяких держав-членів негайно припинити експорт зброї до Туреччини. Держави-члени зобов'язуються ухвалити тверду позицію щодо своєї політики експорту озброєнь до Туреччини", – йдеться у заяві.

Пізніше цього тижня відповідна робоча група збереться для координації та розгляду позицій держав-членів з цього питання. 

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина почала в Сирії операцію «Джерело миру» проти сил сирійських курдів, які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його мета – «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на засіданні 10 жовтня не змогла прийняти жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії.

П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

10 жовтня президент США Дональд Трамп заявив, що сподівається на роль посередника між Туреччиною і сирійськими курдами і пригрозив Анкарі санкціями.