Британські солдати скаржаться на повідомлення з погрозами від Росії / Flickr/DVIDSHUB

Солдати Великої Британії отримують SMS і повідомлення у Facebook з текстом: «Ми за вами стежимо». Вірогідно ці погрози розсилають з Росії. На дивні повідомлення поскаржилися британські солдати, які базуються в Естонії.

Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на джерела. Чиновники переконані, що це частина кібервійни Москви. Її мета вибити британських військових і їхніх союзників з колії й залякати їх. Близько тисячі військових з Великої Британії зараз розгорнуті в Естонії в рамках операції НАТО зі стримування агресії Росії в Східній Європі. Вперше британські солдати прибули на естонську територію у 2017 році. З тих часів багато з них почали отримувати підозрілі повідомлення у Facebook і Twitter, а також текстові повідомлення на особисті телефони.

Читайте такожPolitico: Пропаганду Росії бачать 240 мільйонів людей у Європі

Відео дня

«Дехто з нас отримували дивні SMS і повідомлення у Facebook тощо. Вони завжди написані англійською мовою. Інколи там сказано щось в дусі: «Ми стежимо за вами». Це трохи тривожить, тому що вони точно добре знають, хто ми всі такі. Але нам наказали очікувати й ігнорувати такі речі. Я б не сказав, що російський план працює», - сказав The Telegraph один з британських солдатів.

Видання нагадує, що повідомлення у Twitter і Facebook розсилають так звані «боти» - анонімні облікові записи, пов’язані з Росією, які регулярно розсилають пропаганду Кремля. Чиновники НАТО також говорять про те, що Москва може використовувати портативну антену для того, щоб зламати смартфони солдатів і викрасти з них корисні дані чи контакти. Командири США раніше скаржилися, що їх «відстежували» за пересуванням смартфона поки вони були в Естонії. А військові пілоти Нідерландів кажуть, що їхні дружини отримували неприємні дзвінки від російських тролів. Жінки відповідали на дзвінки чоловіків з російським акцентом, які ставили запитання на зразок «А ти знаєш, що твій партнер там робить?» або «Може краще б він поїхав звідти?».

Читайте такожУ Британії вважають телеканали Росії «зброєю дезінформації»

Солдатам Великої Британії в Естонії наразі заборонено використовувати особисті смартфони. Однак, джерело повідомило виданню, що були вжиті певні «заходи безпеки», щоб захистити військових від російського втручання.

Про залякування британських солдатів стало відомо після того, як Голова комітету начальників штабу Великої Британії сказав, що країна «щодня на війні» з Росією, оскільки остання постійно влаштовує кібератаки. Генерал сер Нік Картер додав, що межа між війною і миром у сучасному світі «більше не існує».