REUTERS

Президент США Дональд Трамп вже кілька тижнів добивається розкриття особи інформатора, який пролив світло на його поведінку щодо України. Але замість цього радники президента почали перевірку в Білому домі. І багато хто боїться, що це пошуки когось на роль цапа відбувайла.

Про це пише New York Times, нагадуючи, що процедура імпічменту в Конгресі набирає обертів. Але юристи Білого дому ведуть власне розслідування. Вони намагаються зрозуміти, що робили чиновники адміністрації 25 липня, коли Трамп зателефонував президенту України Володимиру Зеленському. Саме цей епізод опинився в центрі скарги інформатора про перевищення повноважень з боку американського лідера. Перевірка юристів Білого дому ставить в центрі уваги питання про те, чому їхній колега заступник головного адвоката Білого дому Джон Айзенберг вирішив розмістити стенограму розмови з Зеленським в комп’ютерній системі, зарезервованій для надзвичайно таємних даних.

Читайте такожWashington Post: Трамп не хотів зустрічатися із Зеленським до початку розслідування проти Байдена

Відео дня

Перевірка демонструє, як швидко процедура імпічменту посилила напругу у Західному крилі Білого дому, яке й без того було розділеним у ставленні до публікації стенограми розмови президентів США й України. Вона також вказує на те, що чиновники в адміністрації з усіх сил намагаються захистити власну шкуру від українського скандалу.

Деякі чиновники сказали New York Time, що перевірка може виявитися лише спробою призначити винного, чиї рішення призвели до початку процедури імпічменту. Джерела повідомили виданню, що Айзенберг дуже розлютився, коли його дії почали перевіряти. За його словами, він розмістив стенограму в засекреченій системі через побоювання, що може бути витік інформації. Втім, давати коментарі виданню він відмовився.