Дональд Трамп / REUTERS

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп вважає, що, якщо Росія долучиться до захисту курдів у Сирії, це буде доброю справою.

Про це президент США сказав на спільній прес-конференції з президентом Італії Серджіо Маттареллою у Білому домі.

Зокрема, Трамп поставив риторичне запитання, чому Америка має захищати сирійську землю, якщо президент Сирії Башар аль-Асад не є другом для Сполучених Штатів.

Відео дня

При цьому він висловив переконання, що, хоча курди у Сирії "не є янголами", вони можуть добитися залучення іноземних партнерів для свого захисту.

"Вони можуть долучити Росію. І я висловив вітання, коли Росія зайшла в Афганістан, коли вона була Радянським Союзом, а потім стала Росією, стала набагато меншою країною через Афганістан... Але відверто кажучи, якщо Росія долучиться до захисту курдів, це хороша справа, а не погана", - заявив Трамп і додав, що ця операція буде очолюватися Сирією, яка, на його переконання, не хоче, аби Туреччина захопила її землю.

При цьому він сказав, що США не повинні воювати з Туреччиною, яка є членом НАТО, аби допомогти Сирії зберегти її територію.

Читайте такожЄвросоюз призупинив експорт зброї до Туреччини

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина почала в Сирії операцію «Джерело миру» проти сил сирійських курдів, які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його мета – «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на засіданні 10 жовтня не змогла прийняти жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії.

П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

10 жовтня президент США Дональд Трамп заявив, що сподівається на роль посередника між Туреччиною і сирійськими курдами, і пригрозив Анкарі санкціями.