Турецькі солдати / REUTERS

Лояльні до Туреччини загони використовують боєприпаси з фосфором, які при контакті з людською плоттю можуть поранити чи вбити. Таку хімічну зброю використовують в ході турецького наступу проти курдських сил на півночі Сирії.

Про це пише Foreign Policy з посиланням на власні джерела серед курдських загонів. Вони передали виданню фото дітей з прикордонного міста Рас аль-Айн. На їхніх грудях і обличчях видно хімічні опіки від фосфорних боєприпасів. Інформацію про застосування такої зброї підтвердив виданню і чиновник США.

Читайте такожТуреччина і США домовились про призупинення військової операції на півночі Сирії (відео)

Відео дня

Представник «Сирійської демократичної ради в США» Бассам Сакер і секретарі департаменту охорони здоров’я цієї організації Рапарін Хасн і Манал Мхемед передали Foreign Policy листа із закликом до міжнародної спільноти провести евакуацію поранених мирних мешканців.

«Туреччина використовує всі види озброєння включно з тими, які заборонені світовою спільнотою. І наші медичні команди не можуть евакуювати мирних мешканців», - йдеться в листі.

Сакер підтвердив, що згадана в ньому «заборонена зброя» - це фосфорні боєприпаси. Окремо колишній військовий медик, який працював у Сирії у 2017-2018 роках, сказав Foreign Policy, що опіки на фото дійсно спричинені хімічною зброєю. В США знають, що лояльні до Туреччини сили звинувачують у використанні фосфорних боєприпасів. Про це виданню сказав неназваний американський чиновник.

Читайте такожBusiness Insider: Путін задарма отримав у Сирії все, про що мріяв

«Міжнародна спільнота притягне до відповідальності Туреччину за злочини, які вона скоїла проти курдів», - сказав співрозмовник видання. В Департаменті оборони США відмовилися коментувати ситуацію.

Наразі немає офіційного підтвердження того, що лояльні до Туреччини сили в Сирії застосовують фосфорні боєприпаси. Військове застосування такої зброї не заборонене. Однак, міжнародний закон забороняє використовувати її в цивільних районах.