Володимиру Буковському було 76 років / Courtesy photo/Радіо.Свобода

У Великобританії у віці 76 років помер радянський дисидент і письменник Володимир Буковський.

Як повідомляється на його офіційному сайті, смерть наступила внаслідок зупинки серця.

«Володимир Костянтинович Буковський, у свій час названий The New York Times «героєм майже легендарного масштабу в радянському дисидентському русі», помер від зупинки серця в лікарні Адденбрукс в Кембриджі 27 жовтня 2019 року о 21:46 за Гринвічем Йому було 76. В останні роки стан його здоров'я погіршився», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожНобелівський скандал: лауреат премії з літератури викликав хвилю критики в усьому світі

Буковський народився в 1942 році в місті Белебей в Башкирії. У 1959 році його виключили зі школи за участь у виданні рукописного журналу. На початку 1960-х років Буковський став одним з організаторів публічних читань заборонених віршів біля пам'ятника Володимиру Маяковському. У 1961 році за участь в антирадянських молодіжних зібраннях його виключили з Московського університету.

Буковського неодноразово заарештовували і направляли на примусове лікування. У цілому він провів близько 12 років у радянських тюрмах, таборах і психіатричних лікарнях.

У 1976 році СРСР обміняв Буковського на лідера чилійських комуністів Луїса Корвалана. Письменник оселився в Кембриджі, де продовжив писати про політичні переслідування у СРСР.

Буковський також був одним із найбільш непримиренних критиків Кремля і особисто президента Володимира Путіна.

У квітні 2015 року Королівська прокуратура Великобританії висунула щодо Буковського звинувачення у створенні і зберіганні дитячої порнографії. На знак протесту він оголосив голодування. У 2018 році справу проти Буковського було припинено у зв'язку з поганим станом здоров'я обвинуваченого. Письменник відкидав всі звинувачення на свою адресу.