Иллюстрация / REUTERS

Посол США в Євросоюзі Гордон Сондланд звертався до представників України з проханням провести розслідування щодо начебто її втручання в президентські вибори в США у 2016 році. Це було умовою організації зустрічі Дональда Трампа й Володимира Зеленського.

Про це під час свідчення у справі імпічменту президента США заявив Александер Віндман, директор з питань Європи в Раді з національної безпеки США. Текст виступу Віндмана перед Конгресом оприлюднило видання Politico, передає Громадське.

Зокрема, за словами чиновника, Сондланд порушив питання "певних розслідувань" перед українською стороною, коли та відвідувала Вашингтон із офіційним візитом 10 липня. Як відомо, тоді від України в США поїхали тодішній глава Ради національної безпеки та оборони Олександр Данилюк і помічник президента Андрій Єрмак.

Читайте такожПовірений США в Україні звинуватив Трампа у тиску на Зеленського в обмін на військову допомогу

Після слів Сондланда про розслідування, як стверджує Віндман, тодішній радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон "негайно завершив зустріч".

"Після тієї зустрічі відбулося заплановане обговорення її результатів, на якому посол Сондланд наголосив на важливості розслідування Україною у вибори 2016 року, Байденів і Burisma", - додав Віндман.

Слід зазначити, що про це ж говорив і тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор у своїх свідченнях перед Конгресом 22 жовтня. Щоправда, про зміст зустрічі 10 липня він дізнався, зокрема, від Віндмана.

За своїми посадовими обов’язками в Раді національної безпеки США Александер Віндман також опікується і питанням України. Що цікаво, він є українцем за походженням: як пише The New York Tіmes, його сім’я переїхала у Сполучені Штати, коли Александеру було три роки.

Нагадаємо, у США триває скандал щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського.