Дональд Трамп / REUTERS

Міністр енергетики Сполучених Штатів Америки Рік Перрі відмовився свідчити в Конгресі у справі щодо імпічменту президента США Дональда Трампа.

Палата представників США в рамках ініційованої процедури імпічменту президента Трампа викликала Перрі надати свідчення, повідомляє Reuters.

Читайте такожУ Білому домі підготувалися до можливого імпічменту Трампа (відео)

Відео дня

"Міністр не братиме участь у засекреченому допиті, де адвокату відомства заборонено бути присутнім", - заявила речниця відомства Шейлін Гінес.

Вона наголосила, що якщо Палата представників США зацікавлена у проведенні серйозного провадження, то може надіслати на розгляд міністра запрошення з проханням взяти участь у відкритому слуханні, "де адвокат міністерства зможе бути присутнім, а американський народ зможе бути свідком".

Як повідомляв УНІАН, в США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи в ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Прес-секретар палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. В стенограмі говорилося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу стосовно сина Байдена - Хантера Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «по команді» інших країн.

17 жовтня Трамп підтвердив, що Перрі наприкінці року піде у відставку.

За даними ЗМІ, Трамп повідомив Палаті представників США, що Перрі закликав його зробити в липні телефонний дзвінок Зеленському.

31 жовтня адвокат колишнього радника президента США з питань національної безпеки Джона Болтона заявив, що той добровільно не даватиме свідчення у Конгресі.