Йованович розповіла про змову Луценка з Джуліані / фото УНІАН

Колишній посол США в Україні Марі Йованович розповіла Конгресу, що вона була ціллю тіньової кампанії, метою якої було усунути її з посади. До цієї кампанії були причетні особистий адвокат Дональда Трампа й українські чиновники, підозрювані в сприянні корупції.

Про це свідчить стенограма її свідчень у справі про імпічмент президента США, яку опублікували слідчі Палати представників, — пише Washington Post. Йованович сказала, що досі боїться стати жертвою помсти з боку Трампа, який називав її "поганою новиною" під час розмови з президентом України 25 липня.

"Я буда дуже стривожена", - сказала Йованович, розповідаючи про свої враження від прочитання стенограми розмови президентів США й України. Вона додала, що досі боїться і почувається під загрозою.

Відео дня

Під час свідчень екс-посол США в Києві розповіла, як колега порадив їй зробити запис у Twitter, щоб підтвердити свою лояльність до Трампа, поки не пізно. Цю пораду дав американський посол в ЄС Гордон Сондленд, який був залучений до спроб лідера США натиснути на Україну з вимогою пошуку політичного бруду після відставки Йованович.

"Тобі потрібно або грати серйозно, або збиратися додому", - сказав Сондленд київській колезі.

Читайте такожPolitico: Для України наслідки скандалу навколо Трампа будуть довготривалими

"Тобі потрібно, знаєш, написати в Twitter, що ти підтримуєш президента і що всі заяви про нелояльність – це брехня", - процитувала екс-посол США в Україні його слова. При цьому вона додала, що відкинула таку пропозицію як неприйнятну для посла.

В понеділок, спілкуючись з журналістами у Білому домі, Трамп сказав, що насправді не знає Йованович попри його слова під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

"Але я переконаний, що вона хороша жінка", - додав американський президент.

Екс-посол США в Україні розповіла у свідченнях, що минулого року почала чути загадкові попередження від українських чиновників, які підтримували зв’язок з посольством. Вони говорили, що адвокат американського президента Рудольф Джуліані вів переговори з тогочасним Генпрокурором Юрієм Луценком і що "у них були плани зробити певні речі, які були націлені й проти мене".

Читайте такожWashington Post: Тиск на Україну почався за довго до розмови Трампа з Зеленським

Луценка дратував тиск США щодо відсутності боротьби з корупцією в Україні й роботи щодо повернення близько 40 мільярдів доларів, які були розкрадені адміністрацією Віктора Януковича. Йованович була одним з головних джерел повідомлень про невдоволення Луценком. За її словами, Генпрокурор разом з Джуліані почали "шукати спосіб нашкодити мені" за допомогою фальшивих звинувачень.

Водночас, Луценко відчайдушно добивався допомоги Йованович в організації зустрічей на найвищому рівні для нього з членами адміністрації Трампа. Йому були потрібні поїздки у Вашингтон, за допомогою яких він сподівався переконати президента США підтримати Петра Порошенка на виборах.

За словами екс-посла США в Україні, партнерство Луценка з Джуліані йшло в розріз з американськими антикорупційними зусиллями в країні. Вона додала, що український Генпрокурор "явно хотів працювати поза системою". За лічені тижні вона зіштовхнулася з брудною кампанією, яку організували Джуліані й Луценко. З’явилися звинувачення, що вона зриває порядок денний Трампа в Україні й нібито дала Луценку список людей, яких "не можна переслідувати", щоб нібито захистити корумпованих чиновників. Йованович також вважає, що ворожість Джуліані до неї була продиктована її рішенням відмовити у візі іншому колишньому Генпрокурору України Віктору Шокіну.

Читайте такожЛуценко та Шокін підказали Трампу, як "втопити" головного конкурента на виборах у США - BuzzFeed

Вона пояснила, що працівники посольства у Києві відмовили Шокіну "за його відому корупційну діяльність".

"А потім ми дізналися, що Джуліані телефонує в Білий дім, щоб сказати лояльним до Трампа чиновникам про те, як посол не дозволила перетнути кордон українцю, який міг дати президенту інформацію про корупцію в посольстві включно з моєю корумпованістю", - розповіла Йованович.

Вона додала, що постійно зверталася до Держдепартаменту по допомогу у відбитті цих атак. Але відомство під керівництвом Майка Помпео мовчало. В якийсь момент Держсекретар або інший високопоставлений чиновник департаменту звернувся до ведучого Fox News Шона Ханніті з проханням припинити критикувати посла в Україні. За словами Йованович, після цього наступило нетривале полегшення.

Цікаво те, що прямі попередження про ворожі атаки Йованович отримала не від чиновників США, а він української сторони. Зокрема, в Києві боялися, що країна може стати жертвою американських інтриг. Екс-посол розповіла, що в лютому до неї звернувся міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він сказав їй про те, що з ним зв’язувався Джуліані, а також що адвокат Трампа тісно працює з бізнесменами Левом Парнасом й Ігорем Фруманом, шукаючи бруд на Джозефа Байдена. І це тривожить чиновників українського уряду.

Читайте такожWashington Post: Прокурори США помітили зв'язок між Фірташем і адвокатом Трампа

Згідно зі свідченнями, Аваков сказав, що якщо Київ втягнуть у внутрішню політику США, ""Україна опиниться в небезпечній позиції". Він також попередив американського посла, що група Джуліані націлена позбавити її посади.

"Він сказав, що мені справді варто бути пильною", - розповіла Йованович.

Через два місяці після його її несподівано відкликали у Вашингтон, пояснивши, що хоч вона нічого поганого не зробила, Трамп "втратив довіру" до неї. Парнаса і Фрумана арештували минулого місяця в Міжнародному аеропорті Даллс через звинувачення у порушенні законів про фінансування виборчих кампаній.