Глава МЗС Росії назвав белетристикою плани щодо можливого створення світу, який буде вільний від ядерної зброї / Фото ТСН

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляє, що Росія не має наміру відмовлятися від ядерної зброї.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на 4-й Московській конференції з нерозповсюдження.

«Хочу ще раз із усією відповідальністю наголосити, що Росія не має наміру приєднуватися до цього договору. Ми поділяємо завдання побудови без'ядерного світу, проте домагатися цієї мети слід не такими односторонніми і досить арогантними методами, на яких ґрунтується цей документ. Ми виходимо з того, що повна ліквідація ядерної зброї можлива лише в контексті загального і повного роззброєння в умовах забезпечення рівної та неподільної безпеки для всіх, у тому числі й для володарів ядерної зброї відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)», - сказав Лавров.

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Росія може почати ядерну війну в Балтії

Він назвав «небезпечною та ілюзорною» тенденцію до «примусу ядерних держав відмовитися від наявних ядерних арсеналів без будь-якого врахування їх інтересів у сфері безпеки, у сфері стратегічних реалій».

Лавров висловив надію, що запланована на травень 2020 року оглядова конференція з розгляду дії ДНЯЗ пройде максимально неконфронтаційно.

«Ми переконані, що ризики й загрози стосовно розповсюдження, з якими ми стикаємось сьогодні, повинні усуватись саме на базі суворого дотримання цього договору, природно, поважаючи й забезпечуючи баланс між трьома його складовими - нерозповсюдження, роззброєння та мирне використання атомної енергії», - підкреслив Лавров.

При цьому він назвав деструктивною позицію США щодо Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Читайте такожЕкс-держсекретар США назвав формулу перемоги у "новій холодній війні" з Росією

«Політично важливим для збереження режиму ядерного нерозповсюдження ми розглядаємо досягнення прогресу в справі набрання чинності Договором про всеосяжну заборону ядерних випробувань. І те, що він й досі не почав працювати, через 23 роки після його відкриття до підписання, звичайно, це дуже серйозна проблема», - сказав він.

«Відповідальність несуть ті 8 із 44 держав, які повинні ратифікувати договір, щоб він набрав чинності. І звичайно ж, особливо деструктивною виглядає позиція Сполучених Штатів, які в своїх ядерних доктринальних документах безпосередньо записали, що не будуть домагатися його ратифікації», - сказав Лавров.

Очільник МЗС Росії назвав белетристикою плани щодо можливого створення світу, який буде вільний від ядерної зброї. «Це белетристика. Якщо запитати в мене, то я був би за», - сказав він.