Ево Моралес / REUTERS

Президент Болівії Ево Моралес подав у відставку. Це сталося на тлі скандалу зі звинуваченнями у підтасовуванні результатів президентських виборів.

Раніше подати у відставку Моралеса закликали глава болівійської армії та шеф поліції, передає ВВС. Міжнародні спостерігачі також заявляли про маніпуляції на виборах.

Раніше Моралес погодився провести дострокові вибори у відповідь на протести, викликані підозрою у фальсифікації результатів виборів з боку чинного президента Ево Моралеса. Громадяни країни вимагали переглянути результати першого туру президентських виборів, відставки президента, змінити виборчу систему.

Відео дня

Читайте такожНа тлі протестів президент Болівії оголосив про перевибори

20 жовтня у Болівії відбулися президентські вибори. За першими даними виборів стало зрозуміло, що Моралесу не вдається перемогти у першому турі. Однак, за болівійськими законами, він зможе вже стати президентом, якщо різниця між першим та другим місцем складатиме понад 10%, а переможець набере понад 40%. Після опрацювання 98,09% бюлетенів Моралес набирає 46,77% голосів, а його опонент Меса – 36,75%. Таким чином, чинний президент Болівії обходить свого опонента на 10,02%. У людей викликало занепокоєння те, що виборча комісія країни за результатами опрацювання майже 84% голосів показала такі результати – 45,3% за Моралеса та 38,2% за Месу. Раптом підрахунок зупинився і не оновлювався майже цілу добу, а згодом показав перевагу Моралеса. Це викликало масштабні підозри у фальсифікації голосів. За даними уряду, двоє людей загинуло під час протестів.

31 жовтня Моралес погодився провести аудит результатів голосування за моніторингу урядів інших держав – Іспанії, Мексики та Парагваю. Процес мав тривати 12 днів. Моралес зазначив, що у разі виявлених будь-яких порушень готовий до проведення другого туру виборів.

Моралес керував країною впродовж 13 років.